Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljubavjejednostavnoljubav

Marketing

Noćas se ptičeki ženiju



Svi znamo priču o sv.Valentinu. Pričamo o ljubavi, pišemo o ljubavi,darujemo ljubav. Često kažemo da se volimo kaj taubeki(golubi).


Prema starim narodnim vjerovanjima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, noćas će se ptičeki ženiti. Ujutro bi bosonoga dječica trebala tražiti crvene čizmice i ostatke ptičje svadbe. Nekada su u vrtu našli kolačiće u obliku ptica, poneki slatkiš ili suho voće. Danas već, ono što nađu puno je bogatije.

U vrijeme tih vjerovanja i običaja, ptičeka kaj su se ženili bilo je puno više,pa tako lijep i maštovit običaj kaže, ako sutra pokraj djevojke proleti vrabac , udat će se za siromaha i biti jako sretna. Ako vidi češljugara udat će se za bogataša, ako vidi sovu, ostat će stara cura. (sutra, s obzirom na brojnost i vrstu ptica u gradu,pokraj djevojke vjerojatno će proletjeti vrabac)

Nekada se vjerovalo da je sjenica u blizini kuće, znak skorog dolaska zime i snijega.
Kuća na kojoj je lastavica gnijezdo svila, je sretna i blagoslovljena kuća.
Grlice su bile kućni ljubimci jer ,kako legenda kaže, Isus je grlice pravio od gline, a one bi potom oživjele i poletjele.

Uza sve ono što o Valentinovu znamo je i vjerovanje , ako sv.Valentin sutra nađe snijeg ,on će ga otjerati, ako pak ne bude snijega, on će ga nametati. Kakvo je vrijeme na sv. Valentina, takva će biti cijela godina.
****
Noćas se ptičeki ženiju.
Ako niste noćas, sutra svakako u vrtu, u kućicu za ptice, u male posudice , stavite malo hrane . Nek se svatovi počaste.



Post je objavljen 13.02.2019. u 23:11 sati.