Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

TPZNM - pripreme za objed

Mama je bila jako ljuta na tetu Minu jer je morala pripremiti juhu i salate i kolače za svečani objed nakon vjenčanja. Zapravo su se dan prije vjenčanja oko toga skoro i posvađale, dok je tata bio na poslu.Mama je stavljala kuhati juhu i grah za salatu. Teta Mina nije radila ništa, ipak se ona idući dan udavala.

-Ja uopće ne znam zakaj ti inzistiraš da svečani objed kuham ja i da jedemo kod nas doma? Kaj ne bi bilo zgodnije da ste našli neki fini restoran pa da se na miru mogu spremiti i ići na sestrino vjenčanje? Toliko novaca valjda imate.
- Tebe samo novci muče. Pa zato kaj je tvoja govedska juha s domaćim rezanclima nekaj najfinije kaj znaš skuhati. Tak isto i salate. A odojak kod Šnidaršića je tak fini, uvek ima lepu hruskavu koricu. To bu bogovski objed, pet puta bolji nego u restoranu.
- Joj Mina..ti ne pitaš kaj se ja budem danas cijeli dan parila iznad šparheta, i još moram poštirkati stolnjake i speglati ih, pa ispolirati čaše i beštek...vidiš to si baš i ti mogla.
- Ja?! A kad si ti prosim te vidla mladenku koja štirka i pegla stolnjake? Ja još moram ići po opravu kod šnajdarice, nekaj je zadnji čas prerihtavala. I moram se odmoriti da bum sutra kak treba.
- Pa da, ja ne moram sutra biti kak treba. Ja mogu mirišati po kuhanoj govedini i grah salati.
-Čuj, kad si već spomenula govedinu, budeš mi spakirala da si ponesem doma tu govedinu iz juhe? Sumnjam da to neko bu jel a meni je tak fina, napravim si na salatu.
- Ne bum ti nikaj spakirala, budem je stavila na stol sa hrenom iza juhe, dečki će sigurno jesti.
- Ništa, idem ja za poslom, do šnajderice imam fest za ići. Moram se još poslije svratiti da platim kolače i tortu. Vidimo se sutra, nemojte kasniti. I pozdravi Franju.

Teta Mina je otišla, a mama je ostala čistiti grincajg za juhu. Kad je tata došao kući s posla, i njemu se mama požalila da zašto mora kuhati svečani objed za poslije vjenčanja.

-S tobom se još uvijek gotovo ne ragovaram. Ali i ja mislim da nam bude lepše tu na terasi. Kaj sad znači ak budeš skuhala nekaj malo juhe i salate? Samo prosim te nemoj praviti ciklu, znaš da Mina lakomo jede, ne bi bilo zgodno da ufleka bjelinu ciklom.
-Već me pitala da joj spakiram govedinu iz juhe da ponese doma. Čudi me da nisam i kolače i tortu morala peći. Franjo, ja ne znam kako si uspio uopće dogovoriti to vjenčanje. Mislim da to ne bude dugog vijeka.
-Opet ti počinješ. Znam ja jako dobro zakaj tebi smeta da se Mina uda za tog jebivjetra, pa me nemoj vući za jezik. A ak nikaj drugo, manje će dolaziti k nama na ručak. Bar se nadam. Valjda bude kuhala sad kad ih bu dvoje. Dece valjda ne budu imali, Mina baš nije friška cura.

Mama je odmah zašutila, a tata je ručao i otišao k Šnidaršiću još jednom dogovoriti za odojak i vino. Mama je ostala uštirkati stolnjake i ubruse i peglati ih. Ja sam joj pomogao ispolirati beštek i tanjure, i nositi stolice na terasu. Tate dugo nije bilo od Šnidaršića, sigurno su se opet pripovijedali o Abesiniji i žutoj rasi koja će pokoriti svijet. Nisam siguran koliko je bilo sati kad se vratio, probudio sam se kad je na stepenicama prevrnuo neke prazne boce i počeo se svađati s mamom.

-Opet si pijan? Zar nije dosta što ćeš i sutra lokati?
- Ja nisam pijan, ak sam zapel za onu kutiju koja uvijek stoji tam gdje ne treba, a to je na štingama, to ne znači da sam pijan. Ja bi sad bil u stanju...
- Znam sve, sesti u avion i otići za Abesiniju. Molim te šuti da ne probudiš dijete, i odi spavati jer se trebaš rastrezniti do sutra. I pazi da ne staneš u lonac sa grah salatom, hladi se. I nemoj srušiti odijelo, popeglano je i visi na ormaru.

Više ih nisam čuo jer su zatvorili vrata od sobe, a ja sam nastavio spavati. Veselio sam se sutrašnjoj vožnji, vjenčanju i finom odojku. Zapravo mislim da smo se veselili jedino teta Mina i ja. Možda malo i tata.





Post je objavljen 11.02.2019. u 18:54 sati.