Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

HRVATSKA I ITALIJA ČLANICE EUROPSKE UNIJE, A I DALJE TALIJANSKE PRETENZIJE

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


HRVATSKA I ITALIJA ČLANICE EUROPSKE UNIJE, A I DALJE TALIJANSKE PRETENZIJE

http://www.makarska-post.com/index.php/shz-hrvatska-i-italija-clanice-europske-unije-a-i-dalje-talijanske-pretenzije/

https://narod.hr/eu/istarski-hdz-lista-za-rijeku-i-stranka-hrvatskog-zajednistva-najostrije-osudili-tajanijeve-izjave



Stranka hrvatskog zajedništva je kontinuirano upozoravala o talijanskim pretenzijama prema hrvatskom teritorju, a nakon što sada predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani svojata hrvatsku Istru i hrvatsku Dalmaciju vidljivo je da SHZ čitavo vrijeme bio u pravu jer još uvijek u Italiji postoje političke snage koje se ne mire s tobožnjim gubitkom Dalmacije i Zadra, o čemu nam ponajbolje svjedoči redoviti izbor gradonačelnika Zadra za navodno slobodnu talijansku općinu Zadar u izgnanstvu.

Uvidom u Statut „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ utvrđeno je da je jedan od njezinih ciljeva „zahtjevati povratak ove zemlje talijanskoj Domovini u ime povijesti, umjetnosti i talijanske kulture u Dalmaciji“, a prema članku 10. Statuta Udruženja „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ općinski vijećnici neposredno nakon proglašavanja da su izabrani potpisuju sljedeću izjavu: „U ime Zadra i Dalmacije pred našim Barjakom, simbolom našeg starog neukrotivog talijanstva i prisutne boli, obvezujem se da ću poštujući Statut raditi na nastavljanju naših vjekovnih italskih tradicija i za naše neuništivo pravo na izgubljenu zemlju“. Udruženje „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“ i danas djeluje.

Postavlja se pitanje do kada će postojati Udruga „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“ i „gradonačelnik Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ čiji je jedan od ciljeva, koji se navedeni u Statutu u Udruženju „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ „zahtjevati povratak ove zemlje talijanskoj Domovini u ime povijesti, umjetnosti i talijanske kulture u Dalmaciji“ i zašto čelnike Udruge „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“ zbog takvog ponašanja ne kazni Republika Italija već ih nagrađuje. Republika Hrvatska je danas samostalna država i članica Europske unije, kao i Republika Italija, a i dalje postoje talijanske pretenzije. Dakle, još uvijek u Italiji postoje političke snage koje se ne mire s tobožnjim gubitkom Zadra i Dalmacije, o čemu nam ponajbolje svjedoči redoviti izbor gradonačelnika Zadra za navodno slobodnu talijansku općinu Zadar u izgnanstvu.


Zadar - Zagreb, 11. veljače 2019. godine


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA


Post je objavljen 11.02.2019. u 18:31 sati.