Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Apači Mescalero – 'oni koji jedu kaktus meskal'

Apači Mescalero pripadaju južnoj skupini Apača koji govore athabaskan jezikom i danas žive u rezervatu Mescalero u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko. Ime Mescalero nadjenuli su im konkvistadori, zapravo kršćanski misionari, jer su spravljali jela od meskal (pejotl) kaktusa.

Taj kaktus iz roda agava kaktusa ima i halucinogena svojstva, ako se koriste osušeni dijelovi cvijeta. Naime, žene Apača Mescalera hranu su spravljale od srca kaktusa, a osušeni dijelovi cvijeta rabili su se u ritualne svrhe.

Osušeni dio se prvo navlažio slinom i potom se od njega napravila kuglica u prstima koja se gutala (za žvakanje je izuzetno gorak). Ovaj dio (rituala) je zapravo i zasmetao španjolske misionare jer je podsjećao na uzimanje hostije kod pričesti.

Danas je kaktus meskal vrlo rijedak jer su ga (naravno bijelci) gotovo istrijebili čupajući ga cijelog i od njega pravili drogu. Apači su korijen uvijek ostavljali, a za hranu i ritual rabili samo stabljiku i cvijet.

Mescalero se nikada nisu željeli prikloniti običajima bijelog čovjeka, namjerno su (a čini se da to rade i danas) ne radili ništa, osim što su lutali prateći sunce, lovili samo ono što bi taj dan i pojeli. Nikada nisu imali privatno vlasništvo, a sve su dijelili s drugim pripadnicima plemena.

Žene Mescalero prave su umjetnice u spravljanju hrane od 'takoreći ničega', a vodu mogu pronaći gdje je gotovo i nema. Sve u svemu Mescalero Apači su u obiteljima bili ljubazni i nježni, ali su bili nevjerojatno okrutni prema svojim neprijateljima, a posebno kad bi osjetili da su prevareni ili izdani.

Zastava Mescalero Apača je žute boje s okruglim pečatom u sredini. Prsten pečata je plave boje na kojem crvenim tiskanim slovima piše THE APACHE TRIBE OF MESCALERO RESERVATION.
U ispuni pečata koja je bijele boje prikazan je 'Ga'ana' planinski krunski duhovni plesač.




Post je objavljen 10.02.2019. u 13:11 sati.