Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

GODINU 2018. ZAVRŠILO 264.751 GRAĐANIN S FINANCIJSKOM BLOKADOM

ŽENE ODGOVORNIJE UPRAVLJAJU NOVCEM

Financijska agencija FINA objavila je 8. veljače podatak o broju blokiranih građana s 31.12. 2018., ali s osvrtom na rodni kriterij. Zadnjega dana 2018. prema podacima FINE u financijskoj blokadi u RH je bilo 264.751 građana. Njihov ukupan financijski dug je iznosio 17,62 milijarde kuna. Prema rodnom kriteriju analiza FINE pokazala je da je u financijskoj blokadi 167.422 muškaraca, što je udio u ukupnom broju blokiranih građana 63 %, dok je žena financijski blokiranih 97.329 , što je u ukupnom broju blokiranih 37 %. Od 17,62 milijarde duga na muškarce se odnosi 12,75 milijardi kuna (udio 72 %), a na žene preostalih 4,87 milijardi kuna (udio 28 %).



NAPUTAK FINE

Provedba Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (NN 91/10 i 112/12, dalje u tekstu: Zakon), predstavlja iznimno važan i sveobuhvatan projekt kojim je od 1. siječnja 2011. godine promijenjen način provođenja ovrhe, a kojemu su glavni ciljevi uređenje odnosa između dužnika i vjerovnika, povećanje učinkovitosti naplate potraživanja i zaštita vjerovnika.
Ovrha na novčanim sredstvima građana provodi se temeljem osnova za plaćanje (ovršne odluke i nagodbe domaćega suda ili upravnoga tijela) i zahtjeva ovrhovoditelja za izravnu naplatu novčane tražbine. Kao i poslovni subjekti, i određeni broj građana u RH, zbog nedostatka novčanih sredstava na računima, ima problema u podmirivanju dospjelih obveza. Ovrha se provodi na novčanim sredstvima poslovnih subjekata i građana, po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika (OIB-u), bez njegove suglasnosti.
S obzirom da su Zakonom navedena primanja koja su izuzeta od ovrhe, u uvjetima ovrhe ovršenik je dužan Fini) dostaviti obavijest za svako primanje, naknadu koji su izuzeti od ovrhe. Po primitku obavijesti od ovršenika, Fina je dužna o ovršeniku i vrsti tražbine za koju je ovrha propisana obavijestiti uplatitelja primanja/naknade, a radi uskrate uplate primanja izuzetoga od ovrhe na ovršenikov račun. Ovršenik otvara poseban račun na kojega se uplaćuju izuzeta primanja dok su sredstva na svim ostalim računima premetom ovrhe. Od ovrhe je izuzet iznos od 2/3 prosječne neto plaće u Republici Hrvatsk
oj, a ako je plaća manja od prosječne izuzet je iznos u visini 3/4 plaće ovršenika, ali ne više od 2/3 prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj.





Post je objavljen 10.02.2019. u 08:12 sati.