Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Apache – 'borbeni ljudi'

Riječ za ime 'Apache' došlo je vjerojatno iz Zuni naziva 'apachu' (neprijatelji), oni pak, Apači, sami sebe nazivaju Inde ili N'de što znači 'ljudi', dakle, ja bih ipak napisao 'borbeni ljudi'.

Apači (Apaši) zapravo je kolektivno ime za jedan narod koji se sastoji od šest međusobno kulturološki sličnih plemena koje govore jezikom athabaskan.

Međutim, tu je još jedan hrabar narod koji vrlo često zamjenjuju za Apače, a to su Navaji. Narod Yuma tako Navaje naziva 'Nabaju Apaches', ali to su nazivi koji samo zbunjuju jer Apači su jedan narod, a Navaji drugi (o Navajima ću pisati kasnije).

Apači su izuzetno vični ratovanju, njihovi vođe iskazuju zavidnu strategiju, a u bitkama su vrlo izdržljivi i žilavi protivnici. Apači se izuzetno dobro nose s nemilosrdnim konkvistadorima koji im 'skidaju kapu' i imaju samo riječi pohvale za njihove ratnike.

Apači uvijek drže do svojih obećanja, riječi i prijateljstva. Američka vojska imala je velike muke s Apačima, a konačna predaja Apača nastupila je tek 1886. kada su posljednji ratnici Chiricahua Apača završili u vojnom zatvoru zbog oružane pobune.

Narod Apača dijeli se na: Arivaipa, Chiricahua, Coyotero, Faraone, Lipane, Gileno, Llanero, Mescalero, Mimbreno, Mogollon, Naisha, Tchikun i Tchishi. Danas su ovi hrabri ljudi smješteni u rezervate, a populacija se kreće između 5 i 6 tisuća.

Španjolci (konkvistadori) čuli su od Apača koji su sebe nazivali 'Nide' (ljudi), a oni su to protumačili kao 'Inde' i otuda mi onda pogrešno nazivamo starosjedioce 'Indijanci'. Zastava Apača jedinstvena ne postoji, ali svako pleme Apača ima svoje plemenske zastave. Kod opisa pojedinog plemena bit će opisana i njihova zastava.




Post je objavljen 08.02.2019. u 20:25 sati.