Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

brujet

eno je kolega freš objavio post o brujetu. dobro je to on napisa ali, odma se vidi da je momak amater no ima potencijala pa će na kraju nešto i ispast od njega. koleginica anči je u svom komentaru rekla da u brujet ide deset sastojaka. neznan di je to našla. biće na kalabriji na proputovanju do sicilije, isto tako neznan na koje sastojke misli ako ne računamo sol i papar koji idu u svako jelo iako je ovi papar upitan.

najprije triba znat kako je brujet nasta, ne brodetto kako to kaže uvaženi kolega freš nego brujet, jerbo još nismo potalijančeni iako bi neki to objeručke prihvatili. dakle, brujet je jelo siromašnih ribara kojeg su spremali na svojim višednevnim ribarskim pohodima, a je lipa ova rič, pohodi. kad to znamo onda automatski otpadaju svi egzotični sastojci kao dodatak i sve se svodi na dostupnost namirnica koje jedan siromašni ribar može sebi priuštit, iz tog razloga je papar upitan, al neka, zavladao je kuhinjom pa neka ga.

znači dostupnost namirnica defiira sastojke u brujetu. pošto je riječ o ribarima onda riba nije upitna. ostali sastojci se svode na: kapulu, pome, vino, i eventualno, ali samo eventualno nikako po difoltu, ruzmarin. kada je vino u pitanju onda nikako, ali nikako ne možete u brujet stavit crno vino, crno vino ide u točeve od crvenog mesa a bilo vino ide u bijelu ribu. znači da ono frešovo da dodate bilo koje vino ne stoji. kod odabira vina je također presudno geografsko pdrjeklo ribara, znači dostupnost, viški ribari, koji su svojevremeno snabdijevali cilo otomansko carstvo sa slanim srdelama koriste vugavu, dok će ribari iz š'benskog arhipelaga koristit debit, za ostale neznan, ali u brujet ide bilo vino.

kod odabira ribe za brujet nikako, ali nikako nećete uzet smrznuti bakalar kako to kaže uvaženi kolega freš nego frišku ribu sa peškarije, dobro, ako već uzimate nešto smrznuto onda će to bit smrznuta škarpina iz patagonije a ne norveški bakalar, šta norvežani znaju o brujetu, da su ga ikad spremali nikad ne bi sušili bakalar. dakle, kada smo razlučili šta u brujet ne ide onda triba kazat da se brujet more napravit od oborite ribe ka šta je npr škarpina, a može i od mišance, to su van one sitnije svih vela, dobro je dodat i jednog pauka ako ste ga našli. neki preferiraju ugora no to je zajeb za jedače jer ima puno draća pa dok ga očistiš od drča prođe te volja za brujetom, umisto ugora bolje je stavit murinu. za brujet je također dobra grdobina, ali grdobini je sve u glavi pa ju je malo nezgodno složit.

sad kad smo definirali glavni sastojak možemo prič na način pripreme. kapule ide koliko pola težine ribe. izreže se na polumisece i dinsta na tavi uz puno maslinova uja, istovremeno se doda i poma izrezana na fete, a može i konšerva, onu šalšu šta ste spremali prije dva dana ne stavljate, kako to kaže uvaženi kolega freš jer je ona već termički obrađena pa nema dovoljno kiseline ka svježa poma, dobro, može se u krajnjoj nuždi stavit i sjeckana iz konzerve, ajme ovo zadnje sam teškom mukom izreka, al eto. kad ste podinstali kapulu i pomu koju ste zalili sa dec-dva vina, prethodno narečenog, složite fete od ribe koje moraju bit rezane da dva do tri prsta debljine. te fete se samo posole i stave u lonac, nikakvo prženje prije toga kako je to naveo uvaženi kolega freš. kad ste stavili ribu u brujet onda sve to zalijete bevandom tako da pokrije složenu ribu. bevanda je fifti-fifti vina i vode. kad već govorimo o vinu onda računajte jedno po litre vina od čega jedanipo do dva deca se odma stavi u dinstanje kapule i pome a ostatk se napravi u bevandu za zalit ribu. može se stavit i jedna grančica ruzmarina za dat konču u brujet koja se pri kraju izvadi. sve to skupa kuva se dvadeset minuta do po ure, a ako je riba nježnija ka ona mišanca sa početka priče onda i manje.

ekola, to je to i uživaaaj te. važno je za zapamtit da brujetu hedonistički užitak daju riba i podloga odnosno toć, ako toć nije dobar onda van je brujet zakurac, i kod moje matere nikad nebi proša.

apdejt:
zaboravija san reč da se pridkraj doda nekoliko kapi kvasine kako bi stislo ribu da se ne raspadne.

Post je objavljen 08.02.2019. u 07:47 sati.