Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Hopi – 'miroljubivi'

Hopi (Moki, Moqui), Šošonsko pleme, u ranija vremena nazivano i Moki ili Moqui, jezične porodice Juto-Asteci, nastanjeno na području rezervata Hopi u sjeveroistočnoj Arizoni.

Dakle, Hopi sami sebe nazivaju Hopitu, 'miroljubivi' ili Hopitu-shinumu, 'miroljubivi ljudi'. To ime im doista i pristaje jer Hopi su uistinu 'miroljubivi'. Naziv Moki ili Moqui nije baš prihvatljiv i razjašnjen jer u njihovom jeziku ta riječ znači 'mrtav'.

Od imena koja su im dala druga susjedna plemena najljepše su ih nazvali Apači. Apači Hopi nazivaju ' A-ar-ke' ili 'E-ar'-ke', a na njihovom jeziku to označava 'one koji žive visoko na vrhu mesa'. Hopiji su bili prisiljeni graditi svoje pueble na mesama upravo zbog napada Apača i Navaha, a kasnije i Španjolaca.

Zastava Hopi naroda je trobojna s okomitim podjelama: tirkizna-bijela-žuta. Na srednjem bijelom polju u središtu je simbol koji Hopi nazivaju 'kozmički križ'. To je zapravo krug podijeljen na četiri dijela križem te je u svakoj podijeli jedna crna točka.

Točke predstavljaju četiri ljudske rase (bijela, crna, žuta i crvena). Ispod kruga je smeđa zemlja iz koje rastu dvije stabljike kukuruza s po tri klipa na svakoj stabljici, a između stabljika u gornjim dijelu piše crnim tiskanim slovima HOPI.




Post je objavljen 07.02.2019. u 19:45 sati.