Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iusbloger

Marketing

Postovani,prije 8 godina premunio mi je otac. Iza njega je ostala jedna nekretnina. Ja i brat smo bili nasljednici ali sam se ja odrekla svoga dijela u bratovu korist. Medutim kako je otac iza sebe ostavio dug ovrha je sjela i meni i bratu na racun. Brat to odbija platiti a meni uredno skidaju sa place. Zanima me sta mogu poduzeti tj. dali mogu traziti povrat svoga dijela nasljedstva s obzirom na ovu situaciju. Hvala,lijep pozdrav!
-----------------------------------------------------------------
Odricinje jednom izjavljeno(načelo neopozivosti dane nasljedničke izjave po završenoj raspravi)-"više ne ide nazad"

Izvadak iz Zakona o nasljeđivanju
NN 48/03, 163/03, 35/05, 127/13, 33/15
na snazi od 01.04.2015.
Nasljednička izjava
Članak 220.
(1) Svatko je ovlašten, ali nitko nije dužan dati nasljedničku izjavu.
(2) Za osobu koja nije dala izjavu o odricanju od nasljedstva smatra se da želi biti nasljednikom.
(3) Osoba koja je valjano dala izjavu da prihvaća nasljedstvo, ne može ga se više odreći.
(4) Nasljedničku izjavu potpisuju, odnosno stavljaju rukoznak nasljednik ili njegov zastupnik.
(5) Ako nasljednik ili njegov zastupnik nije u stanju potpisati nasljedničku izjavu, navest će razlog ovlaštenoj osobi, koja će to zabilježiti u zapisniku.
(6) Potpis na ispravi o nasljedničkoj izjavi, kao i potpis na punomoći za davanje nasljedničke izjave mora biti javno ovjerovljen.
(7) Ako nasljednik u nasljedničkoj izjavi ne izjavi odnosi li se njegova izjava na ono što mu pripada na temelju zakona, ili na temelju oporuke, ili kao nužni dio, smatra se da se izjava odnosi na nasljedstvo na bilo kojem temelju.
(8) Sud neće zahtijevati nasljedničku izjavu ni od koga, ali nasljednik koji ju želi dati može to učiniti usmeno pred ostavinskim sudom ili pred svakim drugim općinskim sudom, odnosno predajom ostavinskom sudu ovjerovljene isprave o tome.
(9) Prilikom davanja izjave o odricanju od nasljedstva sud će nasljednika upozoriti da se može odreći nasljedstva samo u svoje ime, ili i u ime svojih potomaka.




Post je objavljen 06.02.2019. u 15:50 sati.