Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Kaj se sve videlo babi Jagi

5. veljače 1573. Matija Gubec iščekivo je vijesti sa slovenskog dijela fronta pobunjene braće kmetova. Bio je pa onak...dosta nervozan; njegova je vojska dva - tri dana prije pobijedila kod Krapine, a iz Krškog nisu stizali al nikakvi glasi.

- Štefek, ja više ne znam kaj bi mislil. A lepo sem im rekel da mi javiju čim bu gotovo. Je li moguće da se nismo razmeli, kaj ti misliš?
- Joj Matijaš kaj si ponorel, kak se ne bi razmeli, em oni divaniju skroz slično nami. Ak si rekel da se javiju, već bu neko došel. Zima je kaj vrag, kaj ti je. Mogel si nas baš zdići za pravicu i malo kasnejše, gda bu toplije.
- A gdo bi vam svima ugodil, Slovenci su rekli da bi oni rajše digli bunu kad je ladno, lepo im je na friškome zraku. Ni meni se baš neće biti na studeni, pokliznul sem se gda smo se tukli s gospoštinom na ledu i razbil sem se kaj lubenica. Da je bilo po mojemu mogli smo se zdići tam u travnju, al kad oni nećeju slušati. Znaš kakvi su, furt mora bit kak oni oćeju il se mam nafrnje i nećeju ništ.
- Znaš ti Matijaš onu babu Jagu kaj uroke skida i leči sve vragove? E ona je neki dan rekla mojoj Bari da budeju gospoda kod Krškog razlupala kmetove kaj stare kante. I još je nekaj verglala da Krško bu negdar kad nas više ne bu bilo jako važan grad, da joj se vidi kak blješći ko Betlehem. Ja mislim da ona ni pri čistoj.
- Štefek, daj mi mira z Jagom, gdo još sluša njene coprije? Sav sem kaj na iglama, a ti mene jebeš z babom Jagom.

Uto dolazi glasnik, koji baš i nema šta dobro za reć.
- Ljudi, ni dobro. Stigel je kmet iz Krškog, razbili su ih gospoda kaj stare lonce. Jedva je izvukel živu glavu i uspel se je nekak probiti da nam javi. Još ga je presrela baba Jaga, štela je iz prve ruke čuti gdo je pobedil jer joj se videlo da kmeti buju zgubili, pa mu je strah natirala u kosti jer veli...
- Čuli smo kaj veli, da bu Krško svetlelo kaj Betlehem. Luda baba, eto kaj bu svetlelo. Ni dost šta ne ide kak treba, još ona drobi. Dajte je zaprite nekam dok ovo sve ne projde, bude nas sve ispizdila sa svetlenjem. Mene više brine kaj mi bumo dalje, ovo mi ne zgledi dobro.
- Matijaš, a kaj misliš da pitamo Jagu? Morti vidi još nekaj osim svetlenja u Krškom.
- Još mi jemput Jagu prispomeni, bum te zagutil. Rajše odi vidi je li bu nekaj za pojesti. Kad sem gladan nisem svoj.
- E i o tom je nekaj baba Jaga neki dan gnojila, da nekad budeju ljudi imali za pojesti nekaj jako fino i slatko, i da se budeju oko toga spominali - kad si gladan nisi svoj.

Gubec više nemre slušat o babi Jagi, izlazi van i mrmlja si u bradu:
- E moj Matijaš, jesi našel s kim se budeš dizal za pravicu...njih više zanima kaj je rekla baba Jaga neg kak se bumo izvlekli iz ovog dreka. Trebali smo babu Jagu poslat na Krško, bi se gospoda razbežala kaj štakori čim bi ona krenula divaniti kaj joj se sve vidi...joj mene...



( bitka kod Cesargrada, tu još baba Jaga ni imala kaj za reći )

Post je objavljen 05.02.2019. u 18:40 sati.