Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

šalšapošto smo odeka svi uglavnom vršnjaci osim ovi malo mlađi koji oče čut neku pametnu tako virujen da ste svi gledali malo misto, kultnu seriju moje mladosti. e, u toj seriji su bili dva lika koji su glumili dva brata. jedan se cili život nije maka iz svog malog mista a drugi se upravo vratija ka povratnik iz amerike. prvome je ime galileo a drugi je domeniko, al ne ovi naš domeniko, stvarno di je nesta domeniko? da nije i on oša u jamerike? eni vej, kaže domeniko svon bratu galileu: 'znaš brate da se po selu priča kako ti govoriš da oni koji radi more ist juvu i lešo meso a oni koji ne radi juvu, lešo meso i šalšu?' 'je brate moj, jerbo oni koji radi nema vrimena za ist šalšu' kaže njemu galileo i domeniko mu zabrani ić u kino koje je on financira.

u čemu je poanta? poanta je u tome da je šalša u dalmaciji kultno jelo, nešta ki janjetina sa kapulicom mladon. nemoš pojist janjetinu ako nema kapulice mlade, mislim moš, ali to je onda ka....da si....kupija skupo auto bez dodatne opreme. e, ta dodatna oprema, u ovom slučaju, kapulica mlada, čini užitak vožnje u ton skupon autu. isto je i sa šalšon. juva i lešo meso ti ga bez šalše dođe na isto, nema onog tača, šta bi se danas reklo, koje čini hedonistički užitak kada je hrana u pitanju.

znači vako, vi mlađe blogerice, važi i za starije, koje tražite nekog, ako se mislite priselit u dalmaciju morate znat kuvat šalšu, jer ni jedna potencijalna nevista neče proč na provjeri njegove matere ako neznate kuvat šalšu, a ako znate skuvat šalšu sva su van vrata otvorena. znači, ako ste već u vezi sa potencijalnon žrtvon doć će dan kada ćete pozvat njegove na ručak, nema veze jel u dalmaciji ili je na privremenom radu u zagrebu, ručak će neminovno doć. budučin nevistama savjetujen da za taj prvi ručak odaberu juvu, lešo meso i šalšu, osim ako niste mislili ić na janjetinu, a i za to se triba u najmanju ruku protegnit do otoćca.

e sad. koje meso odabrati? najbolje je uzet mladu janjetinu, po mogućnosti bračku, pašku ili ličku, ali ako niste u mogućnosti doči do te janjetine onda se kuva juva od mulama. nikako nemojte uzimat goveđi mulam jer je on previše stupav iako daje bolju juvu nego junjeći. juvu kuvate ka i svaku drugu juvu dok meso ne smekša. na red dolazi šalša.

šalšu je najbolje spremit od poma šljivarica koje ćete kupit na pazaru iz bio uzgoja. poma se obari i oguli, nasjecka na male komadiće i u lonac. neko šalšu radi sa kapulon, ka ja na primjer, a neko ne stavlja kapulu, ka moja mater na primjer. ako je sa kupulon onda se kapula malo šufiga da ne bude živa, luk ide u sve verzije i to dosta luka. sve se to stavi u oni lonac di već čekaju pome, u slučaju da nema poma šljivarica iz bio uzgoja morete uzet i one u limenki. lonac se stavi na špaker na tiho, najbolje je na ploču jer na plin ne morete dobro podesit temperaturu i pustite da to lagano krčka. kad je zakrčkalo, a jebate riči, dodate soli, papra i maslinova uja, morete i malo petrisimula, moja mater ga ne stavlja i pustite da i dalje krčka na laganoj vatri najbolje na jedan. obavezno vodit računa da se šalša promiša jer ako zagori jebale ste ježa, dalmatinske matere van zagoreno nanjuše bolje nego pasi fazane. e kad je to jednu uru vrimena krčkalo, a jebate riči, onda provate jel ima dosta soli i papra i koliko je kiselo, ako je previše kiselo dodate malo cukra, mislim cukra triba uvik dodat ali nesmi bit slatko, najbolje je kada su kiselina i slatkoča u sinergiji, a jebate šta me idu ove riči. pustite da to još krčka, evo opet, još jednu po do uru vrimena uz obavezno mišanje i degustaciju. nesmi ostat suvo i bože sčuvaj da je ritko, po potrebi dodate po tri kapi vode. nakon uru ipo do dvi šalša je gotova.

eto sa se morete i udat u dalmaciju. zapamtite samo jedno, ako niste skuvali šalšu kako triba nečete bit u dobro sa svekrvon i uvik će van gledat šta ste skuvale, mislim rade to one i kad sve napravite po peesu, ali ako ste zasrale šalšu onda one više s vama nemaju šta pričat.

Post je objavljen 05.02.2019. u 13:03 sati.