Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Taos Pueblo – 'narod crvenih vrba'

Taos Pueblo jedini je pueblo (od njih 19) u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko koji je proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom. Većina postojećih zgrada izgrađeno je tijekom vremena između 1000. i 1450. i sve su izgrađene od tradicionalnog čerpića (adobe – mješavina blata slame i vode koja je osušena na suncu).

Potomci starosjedioca koji danas žive i brinu se za svoj Pueblo govore tanoan jezikom svoj pueblo nazivaju 'Taobo' (selo) ili 'Tuah-Tah' (crvena vrba). Ta crvena vrba zapravo je šiba koja se koristi za pletenje i raste uz rukavce rijeke Rio Pueblo (pritoka Rio Grande) na čijim obalama se i nalazi ovaj pueblo.

Zastava Puebla Taos je nebesko plave boje s velikim okruglim pečatom u sredini. Obrub pečata je niz naizmjeničnih trokutića tamno i svijetlo zelene boje. Bijeli prsten između trokutića i zlatne (smeđe) boje druge kružnice je prostor na kojem je ispisano u gornjem dijelu THE GREAT SEAL of TAOS PUEBLO, a u donjem dijelu TUAH TAH: PLACE of THE RED WILLOWS.

Ispuna pečata je stilizirani prikaz plavog neba s bijelim oblacima te planinom Taos iznad koje leti orao. U podnožju planine smeđom bojom prikazan je Taos Pueblo kojeg od rijeke Rio Pueblo odvaja crvena crta. U rijeci je prikazan tobolac sa strijelama na kojem su tri obredna pera.

Tri palice vlasti čije glave gledaju grboslovno desno ukrštene su s tobolcem iz kojeg izviru pernati dijelovi strijela okrenuti grboslovno lijevo.




Post je objavljen 03.02.2019. u 10:31 sati.