Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Pueblo San Ildefonso – 'mjesto kroz koje prolazi voda'

Stanovnici ovaj pueblo, koji je i jedan od najmanjih (od 19 puebla Novog Meksika), nazivaju tanoan jezikom 'Po-woh-ge-oweenge' (mjesto kroz koje prolazi voda). Smješten uz obale rijeke Rio Grande, sjeverno od grada Santa Fea, datira još od 1300. godine okružen mnogobrojnim uzvisinama (mesama).

Stanovnici puebla imaju razvijen snažan osjećaj pripadnosti pueblu i osobnog identiteta čuvajući tradicionalne ceremonije, plesove i običaje koje su na njih prenijeli njihovi preci.

Pečat puebla čini stiliziran prikaz ptice u prepoznatljivom umjetničkom stilu naroda Tewa i sastoji se od četiri temeljne boje umjetnosti Novog Meksika. Tirkizna boja je boja nogu, a crvenkasta boja hrđe boja je glave i krila ptice. Crno-bijela boja rezervirana je za perje repa, kraj krila i oko. Umjetnički stil ptice podsjeća na dizajne pronađene na keramici i nakitu koji su proizveli ljudi ovog puebla.

Ptica je u bijeloj ispuni koju okružuje crveni disk na kojem bijelim tiskanim slovima piše PUEBLO DE SAN ILDEFONSO, a iznad glave ptice piše TEWA crnim tiskanim slovima.

Zastava je bijele boje, a pečat tada izgleda malo drugačije. Pticu okružuju dvije kružnice crvene boje između kojih piše 'Po-Woh-Ge-Oweenge' crvenim slovima u gornjem dijelu, a u donjem dijelu piše 'Where the water cuts through'.

Iznad glave ptice piše 'San Ildefonso Pueblo' tirkiznom bojom, a ispod crnim tiskanima slovima TEWA.




Post je objavljen 28.01.2019. u 19:19 sati.