Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Nasilničke tendencije

Postoje ljudi koji na sve što im ne odgovara odmah reagiraju isključivo nasiljem. Fizičkim razračunavanjem i uništavanjem imovine. I iako takve persone često same sebe smatraju "najmiroljubivimijm", "najpravednijim", "najkulturnijim" i "najskromnijim" osobama u galaksiji, zapravo nisu ništa drugo nego nasilnički nastrojeni egotriperaši s poremećajem ponašanja skloni traženju isprika za vlastito kršenje zakona, a kojima je razina kulture takva da su im bakterije u probavnom traktu zapravo jedina kultura koju imaju. A osim toga, poznato je da je iza svake prepotencije neka impotencija.

Pa tako dotični ako vide da netko snima prema njima, neće npr. okrenuti glavu, staviti ruku prek lica (što je nekad sasvim dovoljan signal da ne žele biti na slici), ljubazno zamoliti da ih se ne snima ili pokušati izšetati iz kadra, već će odmah krenuti sa galamom i prijetnjama...

Naime, mentalni sklop (ako on u takvih persona uopće postoji) im je takav da što su glasniji, agresivniji i nasilniji, da su time "važniji" i "više u pravu". Takve nasilničke tendencije su često svojstvene upravo ljudima kojima i najviše smetaju kamere i snimanje, a to su uglavnom ili kompleksaši, ili muljatori, ili paranoici.

Kad se takvima uđe u diskusiju o fotografiji, odmah se može uočiti da dotični smatraju kako "sve o fotografiji znaju bolje" od onih koji se fotografijom ozbiljno bave (konkretno što s egdje kako zašto i kada (ne)smije snimati), a one koji se ozbiljno bave fotografijom i koji se i u fotografiju i u zakonsku regulativu daleko bolje razumiju od njih smatraju "budalama", "idiotima"... (pojava zvana Dunning-Krugerov efekt).

Štoviše, kada im se počne iznositi činjenice, odnosno citirati zakonske odredbe (one koje reguliraju što gdje kako i kada se smije ili ne smije snimati, odnosno da su uništavanje imovine i fizički napad protuzakoniti), a koje su naravno u suprotnosti sa njihovim "apsolutno točnim" krivim uvjerenjima, uglavnom reakcija dotičnih je u stilu da "boli njih neka stvar za glupe zakone" ili uslijede razna vrijeđanja, etiketiranje, prijetnje i slično...

Na kraju, tu je i pitanje bi li takvi reagirali na jednak agresivni i nasilnički način da je snimatelj kojim slučajem snimateljica... No zapravo vrlo vjerojatno bi, jer su se takve stvari već događale.

Post je objavljen 27.01.2019. u 00:01 sati.