Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apanovas

Marketing

Stilska sredstva - Pronađi pratnju

Stilska izražajna sredstva - četiri glavne kategorije










Click here: Stilska sredstva






Primeri: lepota devojka lepa devojka , đul ruža bašta, spomen česma, div čovek itd. To je posebno bilo često u grčkoj mitologiji gdje su bogovi imali ljudske karakteristike. Očituje se u nizanju imenica ili glagola. Karakterizacija likova: Ahilej je bio najve}i gr~ki junak i kao takav je trebao biti savr{en.



stilska sredstva

Glavni članak: Slovenska antiteza je stilska figura klasična za srpske narodne pesme. Metafora je, kako je već rečeno, česta u svakodnevnom razgovoru. Tako riječ tragedija, koja izvorno znači jarčeva pjesma , jest metonimija, ali danas nema više nikakve neposredne veze s jarcima.



stilska sredstva

Stilska izražajna sredstva - četiri glavne kategorije - Svuda po stolu krvave mrlje.



stilska sredstva

Asonanca je ponavljanje samoglasnika, aliteracija suglasnika, onomatopeja oponašanje zvukova koji nas okružuju, anafora ponavljanje riječi na početku stihova, epifora na kraju, simploka na početku i na kraju, dok je anadiploza ponavljanje riječi koje se nalaze na kraju jednoga stiha na početku drugoga. Vrijedi li pročitati Uliksa? Tiču se poretka riječi. Inverzija je obrnut redoslijed riječi od onoga koji se u gramatikama uzima kao stilski neobilježen, asindeton nizanje riječi bez veznika, polisindeton nizanje veznika iako za to ne postoji gramatička potreba, elipsa izostavljanje riječi a da se pritom ne gubi smisao , a retoričko pitanje upitna rečenica koja se ponaša poput izjavne i na koju se ne očekuje odgovor. Jesi li čitao Nabokova? Metafora je prenošenje značenja na temelju sličnosti i često se naziva skraćenom poredbom, metonimija prenošenje značenja na temelju stvarnih odnosa, personifikacija dodjeljivanje ljudskih osobina stvarima, pojavama, apstraktnim predmetima i ostalim bićima, sinegdoha podvrsta metonimije u kojoj dio predstavlja cjelinu, eufemizam podvrsta metonimije u kojoj se neka riječ zamjenjuje blažom, dok se epitet najčešće definira kao ukrasni pridjev valja poznavati i stalne epitete koji se neovisno o situaciji vezuju uz nečije ime ili neki predmet; npr. Solar napominje kako u figure riječi možemo ubrojiti i neke figure koje donekle pripadaju i figurama misli usp. Alegorija se poima kao proširena metafora u kojoj pjesničke slike valja zamijeniti pojmovima, a simbol alegorijska oznaka koju koristimo za neku riječ ili pojam stalni su simboli ili amblemi oni simboli koji su općeprihvaćeni, npr. Poradi još malo na Čehovu. Poredba komparacija podrazumijeva povezivanje pojmova riječima kao, ko da, poput i sl. Cesarić: Pjesma mrtvog pjesnika Izvori 1. Priručnik za interpretaciju književnog djela. Teorija književnosti lirski, epski, dramski i diskurzivni rod i teorija pisanja. Hrvatski na državnoj maturi.



!B8;A:8 D83C@8 2> ?>578X0
Samo se nameće pitanje kako se opisuje značenje pojedine riječi? Opisivanje pojma, predmeta, svojstva, radnje, doživljaja i sl. U borbi između Patrokola i Hektora Apolon udari Patrokola u leđa te ga onesvijesti. Osim svakodnevnog govora, oksimoron se upotrebljava i u novinarstvu i književnosti. Navrh brda vrba mrda. Da li su one upotrebljene u svom osnovnom značenju? To je, dakle, jedna vrsta metonimije, samo s tom razlikom što je sinegdoha figura deonog odnosa, tj. Ona je pripala kralju Agamemnonu.

[Hrvatski tisak sport|Dijaspora posao nemacka|Drkanje]








Post je objavljen 25.01.2019. u 20:01 sati.