Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

101. PAŽANIN - 28.ŠMIT LJUBINKO – (Pag, 8.srpnja 1927. – Rijeka, 24.prosinac 2005.)


Rođen 8. srpnja 1927. u gradu Pagu od oca Jurja brodskog strojara i majke Agate Fabijanić. Otac Juraj bio je mornarički podoficir i shodno tome mijenjao je često mjesta i gradove. Tako je Ljubinko osnovnu školu pohađao u Selcu, Šibeniku i Kaštelima. Srednju je školu počeo pohađati na Braču (Klasična gimnazija kod Dominikanaca), a nastavio u Slavonskom Brodu i zaključno u Zagrebu.
Ratna su mu zbivanja poremetila školovanje, pa se tek po okončanju II svjetskog rata, proživljenih i preživljenih nedaća na Bleiburgu i Križnom putu, našao u krugu obitelji, preboljevši šestomjesečnu tešku upalu zglobova.

Ne samo preboljena bolest, nego i ljubav prema ljudskom životu usmjerila ga je 1948. godine na Medicinski fakuletet Sveučilišta u Zagrebu. Studij medicine okončao je 1955. godine, te se s roditeljima preselio u Rijeku. U Rijeci je stekao svoju obitelj u kojoj je dobio kćer.
Liječnički putevi nisu bili kao današnji. Svoje službovanje Ljubinko je zapoečo kao liječnik opće prakse u Poreču, nakon toga dobiva premještaj u Cerni kod Vinkovaca, da bih nakon toga uslijedio povratak u Rijeku gdje je dobio službu u ambulanti Brodogradilišta "3 maj".
Osim odanosti lječničkoj profesiji dr. Ljubinko Šmit gajio je posebnu sklonost prema sportu. U mladosti je bio aktivan veslač i odbojkaš u Slavonskom Brodu, a kasnije se sve do starije dobi bavio malim nogometom i tenisom.
Ljubav prema sportu nagnala ga je da se opredijeli za specijalizaciju sportske medicine, prethodno već radeći sa sportašima u riječkim sportskim klubovima, poglavito u PK "Primorje", surađujući ponajviše s ondašnjim trenerom riječkih plivača prof. Ivom Rendićem, te u NK "Rijeka". Specijalizaciju sportske medicine počeo je u Zagrebu, u Školi "Andrija Štampar", pod mentorstvom prof. dr. Radovana Medveda. Stekavši diplomu specijaliste sportske medicine, 1968. godine pri Domu Zdravlja-Rijeka utemeljuje dispanzer za sportsku medicinu. Bio je prvi riječki specijalista sportske medicine. U toj službi ostao je do svojeg umirovljenja.

U svojem medicinsko-sportskom djelovanju ostavio je duboki trag. Bio je cijenjeni stručnjak na polju sportske medicine gdje je ostavio mnoge znastveno stručne radove. Kao začetnik sportske medicine u Rijeci ostavio je bazu na kojoj se kasnije rađala sportska medicina kao vodeća u našoj Republici. Bio je osoba izuzetno vedre naravi, optimistične naravi, pa su ga mnogi sportaši i treneri posebice štovali i rado tražili njegove savjete.
Unatoč čestom mjenjanju mjesta stanovanja dr. Ljubinko koristio je svaku priliku da dođe u svoj rodni Pag, u svoju ulicu, na svoje Katine.

Preminuo je 24. prosinca 2005. godine u Rijeci i pokopan je u obiteljskoj grobnici u Voloskom pokraj Opatije zajedno sa suprugom i kćeri.Post je objavljen 23.01.2019. u 21:33 sati.