Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Pueblo Nambe – 'narod zaobljene zemlje'

Slijedeći u nizu puebla je Pueblo Nambe naroda Tewa na sjeveru Novog Meksika, smješten u podnožju planine Sangre de Cristo 20 milja sjeverno od grada Santa Fea. Nambe je zapravo španjolska inačica riječi tanoan jezika 'O-Ween-Ge' (Ovanbe) što u prijevodu znači 'zaobljena zemlja'.

Zastava Nambe Pueblo naroda je bijele boje na kojoj je u središtu okrugli plemenski pečat. U središtu pečata je svjetlo smeđi crtež zgrade koja se u nizu puebla-zgrada naziva kiva. (kiva je zgrada ceremonijalnog središta pueblo života).

Iz zgrade izviru na krovu kive dva nosača ljestava kojima se izlazi na krov kive. Cijela zgrada je okružena ukrasnim prstenom koji predstavlja 'krug života' koji je sastavljen od svijetlo smeđih trokuta na vanjskoj strani i tamno smeđih trokuta na unutarnjoj odijeljenih uskom bijelom crtom.

S obije strane pečata pojavljuju se stilizirane stabljike kukuruza koji je glavni izvor hrane za pueblo i čiji se pelud često koristi u vjerskim obredima. Biljke su zelene, njihovi vrhovi koji nose pelud su žuti. Ispod tih dviju stabljika kukuruza nalaze se tri trokuta zemlje koja pokazuju vrh prema dolje. Između stabljika kukuruza piše NAMBE O-WEEN-GE.




Post je objavljen 21.01.2019. u 19:15 sati.