Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Na Trsatu




Trsat je izabran već nekoliko godina za Naj kvart u Rijeci što i nije čudo jer ima puno zanimljivosti koje vrijedi posjetiti, a sa mnogih mjesta na Trsatu je lijep pogled skoro na cijeli Kvarner. Najposjećeniji su Gradina, trsatski kaštel na 138 m iznad mora i Svetište Gospe Trsatske, jedno od najstarijih u Hrvatskoj, koje je u lipnju 2003. posjetio i papa Ivan Pavao II. Trsatski kaštel svoj današnji izgled zahvaljuje grofu Lavalu Nugentu, posljednjem vlasniku, koji ga je obnovio i kao obiteljski mauzolej, a na tom mjestu je i u davno vrijeme postojala osmatračnica i manja utvrda. Tarsatica se nekad zvalo naselje i rimska utvrda na mjestu gdje je sada Stari grad u Rijeci, a nakon odlaska Franaka taj naziv prelazi na utvrdu i naselje današnjeg Trsata.

Najjednostavniji i najkraći prilaz Trsatu, ali ne i najlakši je preko 561 Stube Petra Kružića.





Na trsatskoj gradini bilo je lijepo za vrijeme adventa i prošle nedjelje su se još mogli vidjeti mnogi adventski ukrasi.


Pogled na središnji dio kaštela, a ispred je uvećana stilizirana zavjetna kruna koja je dio povijesti grada Rijeke.




Vjerojatno najstariji dio gradine.


Ovi hodnici kriju mnoge tajne.


Na vrhu najveće tvrđave. (na nekoliko mjesta piše -zabranjeno penjanje na zid).


Zanimljive skulpture baziliska koje često nazivaju i zmajevima izrađeni su na zahtjev grofa Lavala Nugenta koji je bio i austrijski feldmaršal a izradio ih je poznati bečki skulptor A.D. Fernkorn. Nugent je iz stare irske plemićke porodice, a umjesto otprilike Njuđent Austrijanci su izgovarali Nugent, Francuzi Nižan, a Hrvati iz dijela okolice su preokrenuli u Nužan.
Pogled pozadi na baziliska...


...i sprijeda.


Pogledi sa Gradine (fotke za povećati).


Za večeru lagano pirjane gljive, uglavnom vrganji i plem. pečurke sa povrćem uz zel. salatu.


U odlasku prolazak ispod još jedne kule.



Post je objavljen 21.01.2019. u 05:55 sati.