Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NAPOKON ĆE SE I U RH ODVAJATI OTPAD !


MINISTAR ČORIĆ POTPISAO ODLUKU O SREDSTVIMA ZA KUPNJU SPREMNIKA

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. Tomislav Ćorić 8. siječnja potpisao je Odluku kojom je osigurano 315 milijuna kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Riječ je o bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija EU 2014.-2020..
U sklopu ovoga projekta diljem Hrvatske bit će postavljeni spremnici za odvojeno sakupljanje biorazgradivog papira, kartona i bio otpada i reciklirajući komunalni otpad - plastike i stakla.Cilj ovoga projekta je uspostaviti sustav odvajanja otpada na mjestu nastanka
Kroz objedinjeni postupak javne nabave koji će „ u mjesecima koji dolaze“ provesti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bit će nabavljeno 1.230.695 spremnika, za 407 jedinica lokalne samouprave. To su gradovi i općine koje potražuju 450 tisuća spremnika za otpadni papir, 2700 spremnika za staklo, 525 000 spremnika za plastiku , više od 14 000 spremnika za odvojeno prikupljanje bio otpada i više od 113 000 spremnika za miješani reciklirajući, kruti otpad.

Projekt će pridonijeti uspostavi sustava odvajanja otpada na mjestu nastanka radi povećanja odvojenog prikupljanja i recikliranja komunalnog otpada, smanjenja udjela biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta i smanjenja odlaganja miješanog komunalnog otpada, u skladu s obavezama propisanima Zakonom o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/12, 73/17) i ciljevima iz Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2017.-2022. godine (NN 3/17).
Nabavom spremnika smanjit će se količina nastalog miješanog komunalnog otpada, udio biorazgradivog komunalnog otpada u miješanom komunalnom otpadu, povećat će se količine reciklirajući komunalnog otpada te pridonijeti ispunjenju obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno prikupljanje i recikliranje otpadnog papira, plastike, stakla te otpada koji se svrstava u posebne kategorije otpada.




Post je objavljen 15.01.2019. u 06:39 sati.