Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/theartofbeingyourself

Marketing

Nitko kao ti

Maloprije sam u autu uživao u pjesmi Detoura, Snijeg. Prekrasna pjesma, aranžmani, vokali, pa čak i tekst je u redu. Refren me privukao:
"Kao mi bio je ovdje, bio je ovdje
netko kao mi, bio je ovdje prije nas
netko kao mi bio je ovdje, bio je ovdje
netko kao mi, bit će ovdje poslije nas"

Nešto se ovdje mora naglasiti. Razumijem da je Borgudana inspirirala scena snijega, pahulje koje padaju, postoje kratko i nestanu, pa ga je takva sudbina snijega podsjetila i na sudbinu čovjeka. Pojavi se, bljesne, pa nestane. Gledano iz tog kuta i poštujući njegov doživljaj, refren prenosi određenu poruku, pa i upozorava, u šimićevskoj maniri: pazi da ne ideš malen ispod zvijezda! Ti si sada tu, nisi prvi koji si bio tu, nisi zadnji koji ćeš biti tu. Postojali su i mnogi drugi, postojat će i mnogi drugi. Što ćeš ti sada s tim što si tu? Bili su i drugi, bit će i drugi. Što ćeš ti s tim? Bolje ti je da imaš neku pametnu ideju i da napraviš nešto s njom.
Refren je u redu, u smislu da je i netko drugi bio tu koji je isto tako kao i ti imao svu silu želja, mogućnosti, svega i svačega u sebi, i netko će biti i poslije tebe, netko će biti za vrijeme tebe. Postoji poveznica između tebe i svih tih drugih. Postoji sličnost, zajednička veza i nit.
Nedavno sam čuo i to me prilično iznenadilo, kako ne postoje dvije identične pahulje snijega. Sve su različite. Izgledaju sve slično, kao nama Kinezi, i možda mi njima, ali svaka je različita i jedinstvena. Zato dio "netko kao mi" nije do kraja točan. Malo je točan, ali još više je netočan. Treba naglasiti, nitko kao ti, nitko nikada prije i nitko nikada poslije, nije bio i neće biti ovdje! Nitko prije, nitko poslije. Potpuno si jedinstven, kao što je i svaka pahulja snijega jedinstvena. Nevjerojatno si jedinstven!
Kada si u masi, kada misliš da si tek jedna jedinka bezlične mase, to onda ne postavlja ni preveliku odgovornost pred tebe, a ni preveliku ljepotu. Ali kada si potpuno jedinstven, odgovornost je ogromna, a i mogućnost ljepote i ispunjenja je ogromna. Jer ti imaš određene potencijale koji su samo tvoji. Što ćeš s njima, odgovornost je na tebi. To je velika odgovornost. Lakše je biti bezlični dio bezlične mase. Ali kada znaš da si jedinstven, to mijenja cijelu perspektivu. Kada zaista osjetiš svoju jedinstvenost, to je početak, mogućnost tvoje osobne revolucije.

Post je objavljen 13.01.2019. u 10:55 sati.