Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Wyoming – prerija (velika ravnica)

Prastanovnici današnjeg Wyominga su starosjedioci naroda Arapaho koji su područje današnje američke savezne države nazivali 'Weamiing' što je na algonkin jeziku značilo 'prerija' (velika ravnica). Danas njihovi potomci žive zajedno sa potomcima Shohonea u rezervatu Wind River.

Ostali koji su to područje smatrali svojim lovištima bili su: Cheyenne, Pawnee, Siouxi, Shoshone, Bannocki, Kiowa i Vrane. Negdje na području Wyominga počiva i prva istražiteljica nepoznatih geografskih područja starosjedilačke krvi Sacagawea (Cagaagawia) koja je zapravo i omogućila ekspediciji satnika Lewis i Clark uspjeh u prolazima kroz nepoznata područja.

Zastava američke savezne države Wyoming ima crveni obrub nakon kojeg slijedi bijeli i na kraju ispuna polja zastave je plave boje. U središtu zastave bijelom bojom stilizirano je prikazan bizon (vladar prerije) koji je glavom okrenut u grboslovno desnu stranu zastave.

Na tijelu bizona utisnut je okrugli pečat države Wyoming. Simbolika pečata podsjeća na istinski zapadni običaj brendiranja (žigosanje stoke). Simbolika boja je slijedeća: crvena simbolizira starosjedioce (crvene ljude) koji su bili prvi ljudi na tom području, ali i krv američkih pionira koja je prolivena u otkrivanju ljepota Wyominga.

Bijela boja je simbol čistoće i čestitosti, a plava simbolizira slobodno nebo i kroz stoljeća vjernost, pravdu i hrabrost. Na kraju to je stilizirana zastava SAD-a. Pečat države Wyoming je okrugli i omeđen kružnicom od užeta i konopca između kojih piše GREAT SEAL OF THE STATE OF WYOMING.

Pečatom dominiraju tri ljudske figure. Prva u središtu stoji s raskinutim lancima na ručnim zglobovima te u ruci drži štap na kojem piše JEDNAKA PRAVA. Grboslovno desno je stilizirana figura kauboja, a na grboslovno lijevoj strani stilizirana je figura rudara.

Iza te dvije figure vide se dva stupa na kojima su uljne svjetiljke koje simboliziraju svijetlo znanja. Oko stupova omotani su svici na kojima piše (desno) STOKA i ŽITARICE te (lijevo) RUDE i NAFTA. U podnožju nalazi se državotvorni štit sa zvijezdom i okomitim stupovima, a iznad je američki državotvorni orao.

Na grboslovnom baneru iza štita piše 1869 i 1890, a ispod 44. To su godina ustroja države, primanje u Uniju i redni broj pod kojim je Wyoming upisan u Uniju.




Post je objavljen 12.01.2019. u 13:51 sati.