Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

KRŠTENJE ISUSOVO Mt 3, 13 - 17 (Rim, 7.1.1996.)

Image and video hosting by TinyPic
Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti. Ivan ga odvraćaše: “Ti mene treba da krstiš, a ti da k meni dolaziš?” Ali mu Isus odgovori: “Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!” Tada mu popusti. Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: “Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!”[Mt 3, 13-17]
- Sva evanđelja ga spominju jer je teološki zanimljivo.
- Ne znači da je Isus stvarno trebao krštenje.
- Isus svojim krštenjem stvara blago za naše krštenje.
- Njegov život je uokviren dvama krštenjima: ovim, i onim na križu.
- Otkupljenje se zbiva cjelim njegovim životom. Vrhunac je na križu.
- Vidimo da: na se uzima naše grijehe, pritjelovljuje nas Ocu, opskrbljuje nas Duhom Svetim, omogućuje da budemo ljubljena djeca Očeva u kojima je sva njegova milina...
- Krštenjem mi ulazimo u to bogatstvo. Postajemo sinovi u Sinu. No tek kad povjerujemo u blago krštenja mi postajemo stvarni uživaoci tog blaga...
- Put je kao i Isusov:
- veći dolazi manjemu
- staje u red s nižima
- rezultat: otvara se nebo, Duh dolazi, Bog nam izjavljuje ljubav...
Ovdje također imamo objavu Trojstva
*
- U dva stara rukopisa (Vetus Latina) u ovom je tekstu bio umetnut apokrif: “I kad se on krstio, zasjala je iz vode silna svjetlost tako da su se svi nazočni prestrašili”
- Duh koji je lebdio nad vodama prvog stvaranja ovdje se pojavljuje u predigri novog stvaranja. On s jedne strane pomazuje Isusa za njegovo mesijansko poslanje te će ga odsada voditi, a s druge strane posvećuje vodu i pripravlja kršćansko krštenje, kako su kasnije razumjeli Oci.
*
Veličina je otkriti veličinu drugoga; ne biti nad drugima po onom što nam je i onako darovano da time drugima služimo na taj način da oni budu sretniji zbog našeg dara.
Isus je popustio srcu svrstavši se među one koje je silno ljubio, premda sam nije trebao biti u toj pokorničkoj koloni. Sve što slijedi bio je plod njegove čežnje: kad već nije mogao zbog njihova grijeha biti sasvim kao oni - učinit će da oni budi kao on, oslobađajući ih od grijeha.
Ljubav teži k sjedinjenju, solidarnosti, izjednačenju. Poljubac višeg snizi a nižeg uzvisi. Ljubeći drugog mi ga izdižemo, spašavamo. Bog je ljubav. Božja ljubav je spas čovječanstva. Svugdje gdje je ljubav tu je spasonosno Božje djelovanje. Darujući ljubav drugome, daruješ mu život koji nam je Bog pripravio svojom ljubavlju sve do smrti, smrti na križu. Zato svaka prava ljubav raduje spašavajući i oslobađajući. U ljubavi nam se nebo otvara i čujemo Božji glas da je ljubav njegova milina po kojoj smo mu sinovi.
----
Isus je tražio da ga Ivan krsti kako bi se “ispunila sva pravednost”. Pravednost je u tome da Isus kao Janje Božje uzima na se grijehe svijeta.
Ovdje se zbiva: objava Isusa, početak njegova poslanja, najava našeg krštenja
“Danas je Krist ušao u korito rijeke Jordana, da opere grijehe svijeta. Sam je Ivan posvjedočio da zato dolazi kad je rekao: Evo Jaganjca Božjega, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta. Danas je sluga primio Gospodara, čovjek Boga, Ivan Krista. Primio ga je da primi oproštenje a ne da ga dade. ... Danas je Duh Sveti u liku golubice lebdio nad vodama. Kao što je nekoć za vrijeme Noino golubica javila da je došao kraj potopu, tako je i ova navijestila da prestaje brodolom svijeta.” (sv. Petar Krizolog, Brevijar, sv. I, str. 404)
Isus je došao k Ivanu i od njega primio krštenje. Koliko nas to mora ispuniti divljenjem! Beskrajna rijeka koja ispunja veseljem grad Božji bila je oprana ograničenom vodom. Neobuhvatini i neograničeni Izvor iz kojeg izvire život svih ljudi bio je poliven s malo obične vode. ... Ovo je moj ljubljeni Sin. To je onaj koji je gladovao a mnoge tisuće hrani, onaj koji se umarao a umorne odmara, onaj koji nije imao gdje glavu nasloniti a cijeli svemir drži u ruci, onaj koji je trpio a sve bolesti liječi, onaj koji je bičevan bio a svima daje slobodu, onaj čija su rebra probodena a Adamovo je rebro zacijelio.” (sv. Hipoit, Brevijar, sv. I, str. 411)
“Posvetio je izvore voda i ljudske je duše prosvijetlio. ... Danas su zemlja i more postali dionici Kristove milosti, a cijeli je svemir preliven radošću.” (sv. Proklo Carigradski, Brevijar, sv. I, str. 417)
“Krist se krstio ne zato da se posveti vodom, nego da on vodu posveti i da svojim pranjem opere rijeku koju je dodirnuo. ... Kod Spasiteljeva krštenja sva je voda posvećena za naše krštenje, izvori su očišćeni za narode kojima će prinositi milost krštenja.” (sv. Maksim Torinski, Brevijar, sv. I. s.429)
"Krist se krsti, siđimo i mi zajedno s njime, da zajedno i ustanemo. ... Isus je izišao iz vode i cijeli je svijet zajedno sa sobom izdigao.” (sv. Grgur Nazijanski, Brevijar, sv. I, str. 445)

Post je objavljen 13.01.2019. u 07:00 sati.