Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Šošoni (Shoshone) narod – 'narod prerijske trave'

U svom uto-astečkom jeziku Šošoni sebe nazivaju 'Newe' (Nuh-wuh) što u prijevodu označava 'ljude', a riječ koju su im pripisali za ime dolazi od složenice koja označava Veliku preriju gdje su Šošoni živjeli dok nisu bili potisnuti u područje Velikog bazena.

Dakle, 'Soo-sho-nee' u prijevodu bi trebalo biti 'mnogo trave'. Narod Šošona danas je podijeljen u tri velike skupine plemena koje su međusobno odvojene. Tako Zapadni Šošoni žive u američkoj saveznoj državi Nevada, Istočni Šošoni žive u američkoj saveznoj državi Wyoming, a Sjeverni Šošoni žive u američkoj saveznoj državi Idaho.

Veliki Bazen je većim dijelom suha i negostoljubiva pustinja izuzetno nepogodna za život ljudi. Rijetke šume borova rastu tek u planinama te u blizini rijeka i jezera, a klima je ljeti suha i vruća, a zimi pak je ekstremno hladna.

U takvim negostoljubivim krajevima prisiljena su živjeti šošonska plemena koja po resursima hrane i dobivaju imena. Kod Sjevernih Šošona to su: Agaidika – 'lososojedi', Tukudika – 'ovcojedi' (muflon – planinska ovca), Kamudika – 'zecojedi', Pangwidika 'ribojedi' …

Zapadni Šošoni: Huki (Hukundika,) oni koji jedu sjemenje trave, Pauwaha (Lida), Panamit (Koso), Tsaidika oni koji jedu trstiku, Mahagiadika sjeme biljke, Yakandika –svizac, Tagidika – batat, Tosavits, (Tussawehe) kremeni noževi …

Zastava Šošona je španjolsko-žuta, a središnji element na zastavi je glava bizona. Glava bizona pojavljuje se u središtu i smeđe je boje, a okružena je prikazima prerijske ruže, obrednim perima i obrednim štapovima na kojima se nalazi po šest pera koja simboliziraju broj članova plemenskog vijeća.

Iznad glave bizona prikazana je lula mira, a iznad nje orao raširenih krila. Okolo svega su koncentrično naizmjenično raspoređene zelene (cik-cak) crte. Između tih crta u gornjem dijelu piše EASTERN SHOSHONE TRIBE, a u donjem dijelu piše SHOSHONE RESERVATION.

Grboslovno desno (na 9 sati) piše 1863, a grboslovno lijevo (na 3 sata) piše 1868 crvenim brojkama i slovima.




Post je objavljen 09.01.2019. u 16:59 sati.