Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Juti (Ute) – 'narod s tri zastave' (2)

Druga zastava naroda Juta je zastava 'planinskih plemena' koja je žute boje s velikim okruglim plemenskim pečatom u sredini. Četiri crne kružnice omeđuju prsten pečata u kojem velikim crnim tiskanim slovima piše GREAT SEAL OF THE UTE MOUNTAIN UTE TRIBE, a u produžetku kružnog natpisa piše TOWAOC, COLORADO.

U središtu pečata je poglavica plemena, ali bez perjanice. Iza njega je lanac Sierre Nevade, a iznad glave je orao u letu. Grboslovno desno (na 9 sati) je šatorsko naselje Juta, a grboslovno lijevo (na 3 sata) je poglavica s perjanicom na konju.

Ispod poglavice je stilizirana granica američkih saveznih država Utah, Colorado, Arizona i New Mexico u čijim ispunama su slova U, C, A, i N.M. te su iscrtane granice rezervata Towaoc koji se proteže kroz ove četiri savezne države. Crna zvjezdica prikazuje središte rezervata gdje je plemensko vijeće.

Nadalje, (na 5 sati) prikazane su tri ovce na pašnjaku, zatim (na 6 sati) dva bizona, pa (na 7 sati) dva konja i (na 8 sati) dva goveda.

Treća zastava je zastava Sjevernih Juta koja je bijele boje s okruglim plemenskim pečatom u sredini koji je omeđen crno-crvenim užetom. U središtu pečata je orao raširenih krila iza kojeg je plavo nebo i žuto sunce.

Orao je glasnik Stvoritelja, a na njegovim prsima stilizirano su prikazana tri ljudska profila od kojih dva nose pera na glavi, a jedan ima maramu oko vrata. Žute kandže orla drže lulu mira ispod koje visi dvanaest pera koja simboliziraju dvanaest Juta plemena.

Iznad lule mira nalazi se tipičan dekorativni dizajn Juta - dva crna trokuta s crno-rubnim žutim obrubom koji zatvaraju plavi srednji dio, a u sredini se pojavljuje crni dijamant s crno-rubnim žutim obrubom.

Iznad pečata polukružno velikim tiskanim crnim slovima piše THE GREAT SEAL OF THE UTE INDIAN TRIBE, u donjem dijelu piše FORT DUCHESNE, UTAH. Grboslovno desno piše UINTAH, a grboslovno lijevo OURAY.




Post je objavljen 08.01.2019. u 09:13 sati.