Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Juti (Ute) – 'narod s tri zastave' (1)

Narod Juti sam sebe naziva jednostavno 'Noochew', njihovi prvi susjedi i zakleti neprijatelji Navaho nazivaju ih 'Nota-a'. Juti su vrlo ratoboran i izdržljiv narod. Ne prežu i ne popuštaju pred ničim i nikim. Prilagođeni životu u oskudnom polu-pustinjskom i pustinjskom tlu prisiljeni su skupljati sve što je jestivo.

Juti su se žestoko odupirali španjolskim konkvistadorima, stalno su ratovali s Navaho narodom, a tijekom Američkog građanskog rata bore se na strani Unije i nepokolebljivi su saveznici brigadnog generala Christophera (Kit) Houston Carsona koji je zapovijedao graničnom (rendžeri) pukovnijom ustrojenom isključivo od hispano dragovoljaca stanovnika današnje američke savezne države Novi Meksiko.

Kit Carson poznat je nama koji smo kao djeca uživali u stripovima Lunov-Magnus serije, a tamo ga američki starosjedioci nazivaju 'Srebrena Kosa' i pratitelj je teksaškog rendžera Tex Willera kojeg opet starosjedioci nazivaju 'Noćni Orao'.

Zastava Južnih Juta svjetlo-plave je boje s velikim okruglim plemenskim pečatom u sredini. Pečat je zapravo 'krug života' koji predstavlja različite aspekte života Južnih Juta plemena. Obrub pečata (kružnica) je pletenica (uže) svjetlo-plavo-bijele boje.

Odmah ispod tog obruba velikim tiskanim crvenim slovima piše GREAT SEAL OF THE SOUTHERN UTE INDIAN TRIBE te u produžetku nastavku kruga piše IGNACIO COLORADO (naziv rezervata u američkoj saveznoj državi Kolorado.

U središtu pečata je glava poglavice s ratnom perjanicom oko koje su kružno raspoređeni resursi i kulturna postignuća plemena. Ispod (na 6 sati) nalaze se redom lula mira s dva crno-bijela pera (Veliki Duh i moć iscjeljivanja), dvije zelene grančice (harmonija s prirodom) i zastava američke savezne države Kolorado.

Grboslovno desno (na 8 sati) nalaze se dvije ovce na zelenom pašnjaku, zatim (na 9 sati) nalazi se prikaz naftnog tornja, (na 10 sati) nalazi se glava jelena, na točno 12 sati iznad glave poglavice nalazi se planinski lanac Sierre Nevade (pradomovine Juta, (na 2 sata nalazi se medvjed), zatim (na 3 sata) nalazi se traktor i (na 4 sata) nalazi se govedo.

Dakle, rančarstvo (stočarstvo), lov, ratarstvo i rudarstvo djelatnosti su kojima se Juti bave u svom rezervatu u novoj domovini države Kolorada. Iznad pečata bijelim velikim tiskanim slovima piše SOUTHERN UTE TRIBE.




Post je objavljen 07.01.2019. u 13:58 sati.