Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Paviotso - Sjeverni Pajuti

Narod koji su nazvali Paviotso zajedničko je ime za 77 plemena u Kaliforniji, 33 u Nevadi i 13 u Oregonu. Dakle, to su plemena koja su se prilagodila surovom okruženju pustinje u kojem su živjeli. Svako pleme zauzimalo je određeno područje koje je uglavnom bilo usredotočeno na jezero, rijeku, potok ili močvarno zemljište.

Najvjerojatnije tu i započinje problem i konfuzija s njihovim zajedničkim imenom. Naime, 'paa-utes' može se vrlo lako (uslijed čestih iskrivljavanja riječi) dovesti u vezu s uto-astečkom riječi 'pa-ve-ot-so' – zemlja vode, ili možda 'vodeni Ute'.

Mađutim, ovi Sjeverni Pajuti, za razliku od Južnih Pajuta (pravih Pajuta), kulturološki i jezično su sličniji Bannock i Mono (Monachi) narodima.Dakle, ta plemena nazive su dobivala ili po mjestu gdje su živjeli, ili po hrani koju su jeli (jezera, izvori, močvare … skakavci, ličinke, zmije … korjenje, trave, kaktusi…).

Zastava Sjevernih Pajuta (Paviotso) danas je zajednička s još dva naroda s kojima dijele rezervat u američkoj saveznoj državi Oregon. Zastava je nebesko-plave boje u čijem je središtu okrugli zajednički pečat. Ispuna je žute boje, a kružnica koja omeđuje pečat je crna u središtu kruga je stilizirano iscrtana granica rezervata crvenom bojom.

Unutar granica je zeleno bijela planina (Mount Hood) iznad koje je nebo plave boje gdje se vide tri zvijezde s pet krakova. Ispod planine su tri šatora smeđe boje koji pored zvijezda simboliziraju zajedništvo tri naroda. Ispod pečata je sedam (Sedam svetih zaštitnika) bijelo crnih pera. S desne i lijeve strane prema pečatu okrenute su svete ptice – orlovi.

Iznad pečata na traci žute boje crvenim slovima piše THE CONFEDERATED TRIBES OF THE, a ispod na istoj takvoj traci piše WARM SPRINGS RESERVATION OF OREGON. O ova druga dva konfederativna naroda napisat ću kada budem pisao o zastavama starosjedilaca Velikog platoa.




Post je objavljen 06.01.2019. u 14:11 sati.