Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luonnotar2

Marketing

Taormina

Ukoliko se ikada nađete na Siciliji, ovo je gradić koji nikako ne biste trebali zaobići. Mnogi su pisali o njemu pa smo se odlučili uputiti na jednodnevni izlet iz Catanije. U normalnim uvjetima vozi autobus koji vas doveze blizu gradskog centra, no kako smo i dalje na ovom ludom putovanju...ne treba previše iznenaditi činjenica da su na planirani dan izleta vozači autobusa u Cataniji imali veliki štrajk. Odlučili smo ići vlakom te smo planirali oko 3-4km uspona u Taormini proći pješice. Prvi susret s policijom je već u vlaku, kontrolirali su osobne dokumente nekolicini putnika koji su očito po nečem bili drugačiji...naravno da su izabrali i nas, no vidjevši odakle smo ljubazno su nam poželjeli sretan put i ugodan ostatak odmora. Drugi susret s policijom je nakon izlaska s kolodvora kada smo shvatili da krivudava cesta, koja vodi prema centru, baš i nije prilagođena pješacima te ne vodi prema gore kako smo zamislili. Pitali smo ih da nam objasne kako se popeti gore pri čemu su nas samouvjereno uputili na bus, ističući pri tome da je dalek put do gore. Mislim si gdje smo sve planinarili, vjerojatno bi ovo bilo usputno penjanje, no zbog ograničenosti na jednodnevni izlet poslušali smo savjet i otišli dio puta busom.



Ideja nije bila loša jer mislim da smo iz busa imali čak i bolji pogled na izuzetnu ljepotu mora. Ipak, izašli smo nešto prije centra kako bismo se dio puta penjali. Posebnost ovog grada je to što s usponom raste i ljepota te se širi duž brdovitog krajolika, s centrom na vrhu. Prekrasna priroda čuva grad dužinom cijelog brda.



U podnožju se nalaze i prelijepe plaže Jonskoga mora, do kojih se može doći žičarom.



Palme svjedoče o jačini vjetra, no zahvaljujući temperaturi oko 20 stupnjeva nije bilo hladno, nego pomalo usporavajuće za penjanje /što u ovom slučaju i nije tako loše jer smo duže mogli uživati u jedinstvenom pogledu prema dolje:D /.



Približavamo se gornjim uličicama te prolazimo pored, sada već uobičajenih, vozila Sicilije.



Glavna ulica je smještena između dvoja gradskih vrata: Porta Messina i Porta Catania, a najbolje od svega je što je tu ujedno i pješačka zona /kada dođemo do Palerma, shvatit ćete zašto je to bitno i zbog čega čovjeka veseli :-D /



Uz sama gradska vrata pronašli smo i street food u kojem je bilo najviše ljudi. Iako sam planirala izbjegavati pizzu, zbog zasićenosti, nisam mogla odoljeti komadiću talijanske pizze. Izbor vege pizza je zaista velik, a odabrana je svakako bila jedna od najboljih koje sam ikada probala.



Odmah je uočljivo da je Taormina turistička destinacija, ne čudi ni činjenica kako je bila inspiracija brooojnim poznatim ličnostima, među kojima volim istaknuti Goethea i Nietzschea. Nakon prilično kaotičnih velikih gradova Sicilije, ovo je idealno mjesto za predah i malo mira. Mjestašce je prilično uredno, prepuno boja i cvijeća na balkonima.



S turistima, naravno, dolazi i veći broj suvenira. U ovom slučaju, savršeno se uklapaju i svojim šarenilom čak pojačavaju ljepotu kojom diše gradić.



Naravno, i ovdje možete sresti dobro poznatog drvenog lutka za mališane, kojega možete kupiti u svim izdanjima, pri čemu prevladava kao lutka na koncu.



Osim suvenira, jačinu boja pojačavaju i raskošna stabla mandarina, koja se nalaze posvuda. Ukoliko, kao mi, izaberete prosinac za putovanje to će vas dodatno veseliti i pomoći da zaboravite koje je doba godine :-D



Ne čudi što mnogi Taorminu zovu princezom Sicilije, a u opisima se često može naći i kao biser Sicilije. Na maloj površini isprepliće se igra prirode, stare fasade razbijene velikim izborom šarenih dodataka, a gdje god skrenete s glavne ulice možete očekivati kutak za sebe.



Iako je glavna ulica iznimno lijepa te prepuna sadržaja koji odvlače pažnju, ovdje svakako preporučam skretanje u što više sporednih uličica koje ju okružuju...



...jer je to najbolji recept za udahnuti punu ljepotu ovog mjestašca te za otkrivanje mnoštva skrivenih atrakcija.



Na puno mjesta ističe se prepoznatljivi simbol Sicilije, koji je u ovom gradiću često dopunjen dodatnim detaljima.



Kafići, restorani i ostali objekti također su prepuni šarenih dodataka i tabli u bojama, a meni je ovaj nekako posebno zapeo za oko.



Ovo je mjesto koje me toliko oduševilo da su znamenitosti pale u drugi plan, mjesto u kojem se na svakom koraku nađe nešto što usporava šetnju. Ipak, neke osnovne stvari moram spomenuti. Prije svega, mnogima i motiv dolaska, su svakako ostaci amfiteatra. Za 10ak eura možete ih i obići, no mi smo samo pogledali koliko se vidi izvana. Glavni razlozi su kratko vrijeme u gradiću koji i bez toga nudi dovoljno da čovjek bude sretan te činjenica moje nezaposlenosti /povremene zaposlenosti/ koja mi smanjuje budžet i navodi da 2x promislim prilikom odabira atrakcija /da da, dobro ste pročitali, putovati se može i s minimalnim budžetom. Znam da zvuči pomalo nenormalno kao prioritet, ali bogatstvo iskustva koje dobijem sa svakim novim putovanjem je dovoljan motiv da i to bude moguće ;-> /



Ukoliko hodate glavnom ulicom, ne možete promašiti Taorminsku katedralu....



...ali nakon obilaska svakako nastavite šetnju...



...jer ćete stići do trga na kojem se, između ostaloga, nalaze Crkva sv. Augustina, koja se danas koristi kao knjižnica te Crkva sv. Josipa...



...nažalost zatvorena za javnost, a prema informacijama s neta čini se da je tako od 2015. godine.



Ovaj trg je poseban i zbog toga što pruža neodoljiv pogled...



...koji je doduše pomalo strašan za sve s fobijom od visine :->



Što još reći...ako imate priliku, obavezno posjetite ovo romantično mjestašce. Vjerujem da je lijepo u svako doba godine. Ukoliko netko od mojih blog prijatelja sutra slavi Božić, želim sve najbolje i pozdravljam uz ovaj simpatični ukras iz Taormine.



Mi nastavljamo još malo po Siciliji, putem mandarina :-D






Post je objavljen 06.01.2019. u 11:20 sati.