Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

BOGOJAVLJENJE - BOŽIĆ

Danas je Bogojavljenje, koje se je nekad slavilo kao spomen rođenja i objavljivanja svijetu Spasitelja Isusa, dakle prije nego se je Božić počeo slaviti kao zaseban blagdan Rođenja.
Uobičajeni blagoslov vode, po kojem se u narodu današnji dan zove i Vodokršće, simbolizira Krista kao izvor vode žive koji je za nas rođen.

Na današnjoj misi se čita Matejevo evanđelje:

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: »Gdje je taj novorođeni kralj židovski?
Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.«
Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime. Sazva sve ­glavare svećeničke i pismoznance narodne pa ih ispitivaše gdje se Krist ima roditi. Oni mu odgovoriše: »U Betlehemu judejskome jer ovako piše prorok: ’A ti, Betleheme, zemljo Judina! Nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim jer iz tebe će izaći vladalac koji će pâsti narod moj – Izraela!’«
Tada Herod potajno dozva mudrace i razazna od njih vrijeme kad se pojavila ­zvijezda. Zatim ih posla u Betlehem: »Pođite«, reče,
»i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim.« Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu.
Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Herodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju.

Ovom izvješću tradicija je dodala broj mudraca tri, prema broju darova, imena Gašpar, Baltazar, Melkior, zvijezdi je dodala rep, što se uklapa u pretpostavku Helijeva kometa, a poklonici su promovirani u kraljeve. Ali bez obzira na kičenost legende ili šturost evanđeoskog izvješća, poruka teksta je najvažnija.
Pozvani smo da u svom traganju, koje život treba biti, slijedimo Kristovu svjetlost i svaki svoju zvijezdu vodilju, svoj poziv na ispunjenje zadatka ljubavi prema bližnjemu i preko njega prema Bogu.
Neka onaj koji je postao dionik našeg čovještva podari nama udio u svom božanstvu!

Ovaj blagdan, koji je utemeljen u Istočnoj crkvi, neka nam bude poveznica sa onima koji sutra slave Božić po julijanskom kalendaru, pa im od srca želim

SRETAN BOŽIĆ - HRISTOS SE RODI!




Post je objavljen 06.01.2019. u 11:16 sati.