Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Pajuta (Paiute) – 'narod skakavaca'

Dobro, danas prelazim na zastave starosjedilačkih naroda Američkog Velikog bazena (Great Basin). Dakle, to je područje SAD koje je omeđeno sa sjevera Platoom Kolumbije, istočno stjenjakom Rockies, južno jugozapadnim granicama američkih starosjedilačkih naroda (o njima nakon završetka ove serije) i na zapadu planinom Sierra Nevada.

Područja su to današnjih američkih saveznih država Nevada, Istočni rub Kalifornije, zapadni dijelovi Utaha, jugoistočni dijelovi Idahoa i jugoistočni dijelovi Oregona. Tu su živjeli narodi koji su govorili uto-astečkim numic jezikom.

Narod Pajuta dio je šošonskih naroda Velikog Bazena, a njegovo ime izazvalo je pravu konfuziju kod 'bijelih ekspedicija' koje su ovuda prolazile. No, idemo nekim redom. Dakle, postoje dva naroda Pajuta koji si uopće ne sliče ni kulturološki, ni jezičnim dijalektom, makar oba naroda govore uto-astečkim numic jezikom.

Naime, BAE (Bureau of American Ethnology) raspoznaje Sjeverne i Južne Pajute, a ime Paiute prevodi kao 'pah'utes' što bi trebalo odgovarati prijevodu 'pravi Ute', no John Reed Swanton (američki antropolog i jezikoslovac) skeptičan je prema toj tezi koja Pajute i Jute dovodi u istu crtu.

Zato bi naziv Paiute trebalo rabiti samo za Južne Paiute, jer oni su jezično srodni Jutima s kojima i čine skupinu Južnih Numic govornika. Pajuti ili Južni Pajuti sami sebe nazivaju 'Numa' (narod), točnije po numic riječi 'nuwuvi'.

Kanse Pajute nazivaju 'Da-da'-ze ni'-ka-cin'-ga' ili 'narod skakavaca. Naime, Pajuti imaju običaj hvatanja i konzumacije skakavaca (koji je bio raširen i kod Juta). Južni Pajuti u Nevadi imali su 11 plemena, 8 plemena u Utahu, 3 u Kaliforniji i 2 u Arizoni.

Zastava naroda Pajuta je bijela s okruglim plemenskim pečatom u sredini izrađenim u crvenoj boji. Pečat je omeđen s dvije kružnice. U središtu su iscrtane granice američke savezne države Utah preko kojih se raširenih krila smjestio orao.

Ispod orlovog grboslovno desnog krila nalaze se obredno-muzičke zvečke, a ispod grboslovno lijevog krila obredni bubanj s udaraljkom. Ispod donje granice nalazi se lula mira okrenuta s glavom u grboslovno desnu stranu, a dim koji izlazi iz nje je u obliku vrška strijele. (taj vršak strijele i označava mjesto u državi gdje žive Pajuti)

Iznad pečata piše crvenim slovima Paiute Indian Tribe of Utah, a unutar kružnica u donjem dijelu piše Federally Recognized April 3, 1980. Što je nadnevak kada su Pajuti priznati kao federalno pleme SAD. Ispod pečata pričvršćeno je pet obrednih pera.




Post je objavljen 05.01.2019. u 11:26 sati.