Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Quapaw (Ogapa) – 'lukovi Osaga'

Ako netko pozorno prati naslove Američkih starosjedilačkih naroda čije zastave opisujem, ako nije do sada, sada bi mogao ostati zbunjen. Kakve veze imaju Ogape i Osage u istom naslovu.

Dakle, radi se o drvetu od kojeg su i jedni i drugi izrađivali lukove. Drvo je maklura (lat. Maclura pomifera) domovina mu je Sjeverna Amerika, ali ima ga i u Hrvatskoj u koju je došlo krajem 19. stoljeća. Radi se o izuzetno kvalitetnom drvetu, tvrđim od hrastovine i savitljivijem od tise, gotovo idealnim za izradu drvenih lukova.

Nazivi za ovo drvo su vrlo neobični 'osage naranča', 'živična jabuka', 'konjska jabuka', 'majmunska lopta','teniska loptica', 'lučno drvo' … no, dobro, bolje da se ja vratim Ogapama.

Narod Quapaw nekada je živio uz zapadne obale rijeke Mississippi dosta južno od drugih naroda koji su govorili siouan jezikom, pa su zato i drugi siuan govornici nazvali Quapaw 'U-gah- pah'' (čita se Oga'pah), ali riječ bi trebala biti 'Ugahxpa', pa bi to trebalo u prijevodu biti 'nizvodni ljudi'.

Eh, sada, dolaskom bijelih doseljenika i prolazom prvih ekspedicija kroz do tada nepoznate zemlje starosjedilaca, dolazi do raznih 'krivih i iskrivljenih' zapisa o pronađenim naseljima starosjedilaca. Tako je još 1541. ekspedicija konkvistadora Hernanda de Soto na tim područjima pronašla Capaha i Pacaha plemena.

Francuski misionar Jacques Marquette 1673. na tom području zapisuje pleme Papikaha, a još kasnije francuski traperi i trgovci pričaju o ljudima Kansa plemena, ali ih oni nazivaju francuskom riječju 'aux arcs'. Dakle, 'arc Kanse' ili 'Kanse s lukovima' jedino mogu biti Ogape.

Dolaskom Engleza sve se to još više ispremiješa, pa onda danas i imamo Arkansas rijeku i gorje Ozarks što su jednostavno engleski iskrivljeni nazivi za francuske riječi kojima su oni nazivali Ogape.

Zastava Ogapa je grboslovno desno kraljevsko plave i grboslovno lijevo crvene boje koje su međusobno podijeljene točno po sredini stupom zlatne (žute) boje na kojoj se suprotno od boja polja nalaze tri crte crvene i kraljevsko plave boje.

U središtu zastave je okrugli kožni štit crne boje čija je ispuna plave planine, rijeka i zelena obala na kojoj stoji crni bizon. Sa štita vise četiri crno-bijela orlova (grboslovno raspoređene 12-3-6-9) pera kao tradicionalne oznake četiri strane svijeta.




Post je objavljen 04.01.2019. u 08:29 sati.