Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Ponca narod – 'narod s dvije zastave'

Ponca narod, nekada je živio kao susjed Omaha narodu, na rijeci Niobrara u današnjoj američkoj saveznoj državi Nebraska. Ponca rijeku Niobraru naziva 'Ni Ubthatha-khe' što bi u prijevodu sa siouan jezika značilo 'široko rasprostranjena rijeka'.

Samo ime naroda je siouan riječ 'Panka' što označava 'svetu glavu', zapravo to bi trebala biti obredna perjanica od orlovog perja. Narod Ponca danas živi podijeljen u dva rezervata, u američkim saveznim državama Nebraska i Oklahoma. Oba naroda su priznata kao američka federalna plemena, pa tako imaju i dvije zastave.

Zastava 'Ponca Nebraska' je bijele boje obrubljena s četiri tradicionalne boje: grboslovno desno bijela, gore crna, grboslovno lijevo crvena i dolje žuta. To su svete boje američkih starosjedioca i simboliziraju 'ljudske rase' (čovječanstvo) – bijelu, crnu, crvenu i žutu.

U središtu je veliki okrugli pečat 'hvatač snova' koji se zapravo naziva 'asabikeshi-inh' (pauk) gdje su naglašene samo vanjske ukrute mreže, a unutar su prikazani veliki šator u središtu te okolo njega u smjeru kazaljke na satu perjanica, simbol sunca, lula mira i dvije ukrštene strijele u crno-bijeloj inačici.

Ispod 'hvatača' pričvršćena su četiri crno-bijela orlova pera, a iznad piše 'Ponca Tribe of Nebraska'.

Zastava 'Ponca Oklahoma' žute je boje u čijem središtu se nalazi veliki okrugli plemenski pečat u čijem središtu su tri žuta šatora iza kojih se nalazi žuto sunce. Preko šatora u horizontalnom položaju prikazana je obredna lula mira smeđe boje s ispunom za duhan okrenutom u grboslovno desnu stranu.

U gornjem dijelu pečata piše GREAT SEAL OF THE PONCA TRIBE, a u donjem dijelu OKLAHOMA.




Post je objavljen 02.01.2019. u 10:27 sati.