Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Omaha narod – 'oni koji idu protiv vjetra'

Narod Omaha govori siouan jezikom (dhegiha dijalekt) koji su nekada živjeli u američkoj saveznoj državi Nebraski uz obalu istoimene rijeke u susjedstvu s narodom Ponca. Ime plemena dolazi od siuan riječi 'U-Mo'n-Ho'n' što u prijevodu znači 'oni koji idu protiv vjetra'.

Omaha narod danas živi u američkoj saveznoj državi Nebraski oko 70 km sjeverno od istoimenog grada koji je po njima i dobio ime. Tijekom 2. Svjetskog rata 'Omaha' je kodni naziv za plažu (obalu) na koju je iskrcan američki morsko-zračni amfibijski desant u operaciji kodno nazvanoj 'Owerlord' u sklopu desanta na Normandiju na dan D.

Zastava Omaha naroda je srebreno-sive boje na kojoj je crveni okrugli plemenski pečat u čijoj bijeloj ispuni se nalazi crno-bijela perjanica Omaha poglavice. U donjem dijelu zastave crna je traka na kojoj bijelim slovima piše AGAINST THE CURRENT.

U gornjem dijelu zastave crnim slovima piše OMAHA TRIBE OF NEBRASKA & IOWA. S grboslovno desne strane (čitano od dolje prema gore) piše HERATAGE FOR PEACE, a s grboslovno lijeve strane (čitano od gore prema dolje) piše to isto.

Iz okruglog plemenskog pečata izlaze crvene zrake (po četiri sa svake strane) koje simboliziraju klanove Omaha, a nerazjašnjeno ostaje zašto je na unutarnjem prstenu bijelim slovima ispisano samo sedam klanova uz koje se nalazi i zapis 'Umoniha Tribe of Nebraska &Iowa'.

Dakle, sasvim je zorno da plemenski pečat podsjeća na Omaha sveti krug 'Hedewachi', a sličnim krugovima koriste se i ostali starosjedilački narodi Američkog kontinenta.




Post je objavljen 01.01.2019. u 13:05 sati.