Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/latissubtzy

Marketing

Domaća kisela repa — Coolinarika - Susret s djevojkom










Click here: Domaća kisela repa — Coolinarika






Sve o informacije o repi kako je najbolje pripremati i skladištiti te nekoliko starih tradicionalnih recepata za pripremu repe smo već pisali —— Dobar tek! Na kraju zagustiti sa zobenim pahuljicama koje smo ranije namočili u malo vode. Baka stavi i malo vegete.



Domaća kisela repa — Coolinarika

Na tavi, bez masnoće, popecite luk u ljusci, narezan na četvrtine, sa svih strana. Stavite na papir za pečenje i pecite 40 minuta, ili dok repe ne budu dovoljno mekane da ih je moguće probosti nožem. Stavite je ponovno na štednjak i kad zakipi ubacite.



Domaća kisela repa — Coolinarika

- Nikada prije nisam repu sama kiselila, pa evo danas je bilo prvi put. Kada su grah i krumpir skuhani izvadite krumpir, zgnječite ga vilicom i dodajte zajedno sa skuhanom i ocijeđenom repom u grah.



Domaća kisela repa — Coolinarika

Tekst je pisan starohrvatskim dijalektom od prije nekih 150 godina. Repa kisela Ribane repe nalij vodom, da se kuha; napravi zatim zapražak s krupice Gries i začini te pusti da još malo vri, napokon primješaj kisela vrhnja. Repa upirjanjena Obieli repu, poreži na kocke, u šerpinju razbieli maslaca pridaj sladora i prisiplji malo melje, daj da zarumeni, zasiplji na to repu, osoli i pusti pirjaniti; zatim prilij malo govedje juhe, pridaj mirodija i kad šalješ na stol, stavi gori mesa, kakva hoćeš. Repa Repa je povrće koje ulazi u skupinu kupusnjača, a one imaju važnu ulogu u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja. Kupusnjače sadrže fitokemikalije zvane glukozinolati, koji potiču detoksifikaciju enzimskoga sustava, i to tako da ubrzavaju otpuštanje štetnih tvari iz organizma. Betakaroten može pomoći u prevenciji mnogih vrsta raka i bolesti srčanih arterija. Vitamin C kao antioksidans ima slično djelovanje, a pomaže tijelu i u prevladavanju infekcija. Vlakna iz korijena pomažu održavanju uredne probave te samim tim sprječavanju raka debelog crijeva i rektuma. Kiseljenje je prirodan način konzerviranja povrća. Prilikom konzerviranja gubi se velik dio dragocjenih sastojaka u hrani, dok je kiselo povrće bogato vitaminima i mineralima. Kiselo povrće i sok od kiseloga povrća ne samo da potiču tek i probavu nego sadrže i malen broj kalorija, što je vrlo važno u dijetama za mršavljenje. Poznato je kao sredstvo za poticanje metabolizma. Kiselo povrće i sok od kiseloga povrća djeluju protiv razvoja masnoga tkiva. Da bi se spriječio gubitak dragocjenih sastojaka, vrlo je važno tekućinu od kiseljenja povrća čuvati na tamnom mjestu. Kupovanje i čuvanje Kada kupujete repu u ljetno doba, ona je manja i obično s lišćem. Ovisno o vrsti, u gornjem je dijelu korijena zelena ili ljubičasta, dok je donji dio obično bijele boje. Pri kupnji repa mora biti tvrda, neoštećena, zategnute vanjske opne, a ako je kupujete ljeti, i sa svježim i zdravim listovima. Čuvajte je na hladnom i suhom mjestu nekoliko tjedana. Najbolje ćete pripremiti svježu repu ako je oljuštite i narežete na rezance, kuhate na pari ili vodi, pa pripremite na salatu, kao varivo ili nadjev. Najviše hranjivih sastojaka sačuvat ćete u salati od svježe repe. Kada pripremate juhu od svježe repe, možete upotrijebiti lišće i korijen zajedno. Kuhanu repu možete upotrijebiti i drugi dan. Svježu repu možete upotrijebiti i za ukras, tako da je narežete u oblike po želji, blanširate, a potom prelijete rastopljenim maslacem. Vrlo se često poslužuje s mliječnim proizvodima kiselim vrhnjem, jogurtom, mliječnim umakom i sl. U nas postoji običaj da se repa kiseli kao i kupus pa se koristi u zimskim mjesecima, najčešće u obliku složenaca u kojima se repi dodaju grah, krumpir, ječam te suho i svježe svinjsko meso.



Grah s kiselom repom i kobasicama - Fini Recepti by Crochef
Evo baš smo se jučer okrijepili repom poslije Martinja Posljednje uređivanje od oka : 12. Stavite na laganu vatru 5 do 6 minuta. Kiselo povrće i sok od kiseloga povrća djeluju protiv razvoja masnoga tkiva. Dobivenu smjesu prespite u posudu, dodajte 2 repe koje ste prethodno ogulili i isjekli na štapiće. Ne treba je dugo kuhati, samo da omekša. U nas postoji običaj da se repa kiseli kao i kupus pa se koristi u zimskim mjesecima, najčešće u obliku složenaca u kojima se repi dodaju grah, krumpir, ječam te suho i svježe svinjsko meso. Posebno skuhajte dan ranije namočen grah, zajedno sa suhim mesom i krumpirom. Kratko prokuhajte i po potrebi dosolite. Dodajte hren i sjemenke kima te poslužite. U međuvremenu pomiješajte vrhnje za kuhanje i hren. U Francuskoj se pirjala i posluživala glazirana uz patku, u Italiji se s njom radio rižoto, dok se u Japanu najčešće kiselila. Betakaroten može pomoći u prevenciji mnogih vrsta raka i bolesti srčanih arterija.

[POSLOVI U FABRIKAMA U INOSTRANSTVU|Ana Nikolić **HitOvi**|Ljubav i]








Post je objavljen 01.01.2019. u 00:18 sati.