Še posebno zdravju koristni so fermentirani mlečni izdelki
Bila sem tako močno prepričana v to, da so že za to morali biti več kot odlični, rahli, puhasti, sočni, skratka čisto krofasti. I ne zaboravite popiti sok krastavaca! Glede na priporočila razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo, smo med redkimi državami Evropske unije, ki manj mastno mleko in mlečne izdelke uvajajo v prehrano otrok šele ob vstopu v šolo, in ne, kot je praksa drugje, že po drugem letu starosti.
Postoje brojni dokazi gdje se dokazuje kako su propuštajuća crijeva leaky gut usko povezana sa mozgom i njegovim nepravilnim radom, sto uzrokuje neke spektre autizma, a lječi se izmedju ostalog fermentiranom hranom i juha od kostiju bone broth , te normalno, detoksikacijom metala, i dr. Ja tudi iz ajde se da narediti ajdove krofe in to več kot odlične. Ja prav ste prebrali.
Še posebno zdravju koristni so fermentirani mlečni izdelki - Pri intoleranci na laktozo lahko uživamo tudi trde sire, saj je sir popolnoma fermentiran izdelek in je tako rekoč brez laktoze.
Bačve za fermentaciju u proizvodnju su bioreaktori Fermentacija lat. U biotehnologiji fermentacija se koristi u kontroliranim uslovima. To se postiže bilo dodavanjem neophodnih enzima ili dodavanjem , gljivica i drugih bioloških ćelijskih kultura, čijim djelovanjem dolazi do fermentacije u okvirima njihove enzimski potaknute razmjene materija. Jednim dijelom, ovi mikroorganizmi su prirodno potaknuti na djelovanje, što se naziva spontana fermentacija. U industriji koriste se za tu svrhu vještački uzgojene čiste kulture mikroorganizama, da bi se lakše kontrolirao proces fermentacije i da bi se izbjegli neželjeni sporedni proizvodi. Prvobitno se pod pojmom fermentacija podrazumijevala biotička reakcija bez prisustva. Tako se naprimjer uz pomoć mikroorganizama sintetiziraju medicinski proizvodi poput , , i brojnih antibiotike poput penicilina u velikim količinama unutar bioreaktora. Mikroorganizmi su u mogućnosti sintetizirati određene spojeve koji se na uobičajeni način putem hemijskih reakcija vrlo teško dobijaju. Aparati i bioreaktori koji se koriste za fermentacije nazivaju se fermentori. Često se vrenje koristi i kao sinonim za fermentaciju. Međutim, vrenje ne uključuje i aerobne slučajeve kao i potpuno druge mikrobiološke i autolitičke enzimske procese, kao što su naprimjer usoljavanje. Aerobni procesi, kao što je sirćetno vrenje, označavaju se i kao oksidativno vrenje. Fermentacija se koristi u velikoj paleti oblasti ljudske djelatnosti. Najpoznatiji način djelovanja fermentacije su proizvodi u ljudskoj ishrani. Veliki broj prehrambenih namirnica se proizvodi u procesu fermentacije , poput kiselog mlijeka, vrhnja, , i slično. Osim mlijeka, fermentiraju se još i listovi čaja i. U industrijskoj proizvodnji, fermentacija je široko rasprostranjen proces. Između ostalog, industrijskom fermentacijom se proizvodi iz aminokiselina, organskih kiselina poput mliječne i limunske, do enzima poput fitaze za proizvodnju antibiotika i drugih farmaceutskih proizvoda. Tehnički bioetanol služi i kao biološko gorivo, a osim njega , i biogas su glavni proizvodi industrijske fermentacije.