SADNJA ROTKVICA, kako se sadi rotkvica
Pored toga, obiluje lako probavljivim vlaknima, proteinima, a prisutni su i kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan, selen, masne i linoleinske kiseline, rafanin, kao i sumpor. Sdrži vitamin C, vitamine B kompleksa, beta karotin. Setva se obavlja u gredice na razmak 25×20 ili ide 20 semenki po m2.
Pored toga, obiluje lako probavljivim vlaknima, proteinima, a prisutni su i kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan, selen, masne i linoleinske kiseline, rafanin, kao i sumpor. Sirup je jako zdrav, a priprema se na sljedeći način: Pomiješajte svježe iscijeđene sokove. Njena detoksikacijska svojstva, obilje vitamina C, folna kiselina te antocijanini potpomažu u liječenju nekolikih vrsta raka, posebice debelog crijeva, bubrega, želuca i grla.
SADNJA ROTKVICA, kako se sadi rotkvica - Moguće su i obe reakcije istovremeno.
Lipanj je mjesec u kojem se i dalje aktivno radi u vrtu i to ne samo na berbi dozrelih plodova graška, boba, mahune.. Naime, možemo saditi i nove vrste. Iako nam se čini da je sadnja povrća u lipnju nemoguća, uvijek postoje kulture kojima je ovaj mjesec pravo vrijeme za to. To se prije svega odnosi na one vrste koje vam nisu uspjele niknuti odnosno narasti koliko bi bilo optimalno za ovaj mjesec. Mahunarke, mrkvu, tikvice i bundeve kao i salate možete zasaditi opet. Osim njih, sada je trenutak da zasadite neke nove vrste za ovu sezonu: komorač, ljetnu salatu te repe raznih vrsta: bijelu repu, ciklu, crnu repu i daikin. Ako ih niste nikada prije sadili u svom vrtu ili na balkonu, sada je vrijeme za to. Foto: Thinkstock Cikla je dvogodišnja biljka bogata vitaminima i mineralima te ima velika ljekovita svojstva te ju, ako je ikako moguće, treba jesti u sirovom stanju. Jako voli svjetlost, te pazite na ovaj bitan uvjet prilikom sadnje jer uvelike utječe na razvitak ploda tj, korijena kao i njegovu kvalitetu. Također joj je potrebna velika količina vlage. Bitno je da zemlaj u koju ju sadite bude rastresita i bogata dušikom, a oko cikle zasadite salatu i luk, a izbjegavate špinat i blitvu. Foto: Thinkstock Obična ili postrna repa nekoć je bila jako popularna namirnica kojom su se ljudi hranili u hladnim zimskim mjesecima, a danas se to zaboravljeno korijenasto povrće polako vraća na tanjure. Kao i cikla, bijela repa je dvogodišnja biljka koja naraste do 40-ak centimetara. Osim u lipnju, možete je saditi već u travnju, a onda i u srpnju i kolovozu. Neka razmak između sadnica bude 15 do 20 cm, a zemlja u koju ju sadite bogata humusom i duškom. Također, ne zaboravite je redovito okopavati. Foto: Thinkstock Crna rotkva ili povrtnica najmanje je poznata od ovdje navedenih vrsta repa. Tek u novije vrijeme koristi se, ali najviše kao lijek. Naime, sok crne rotkvice vrlo je učinkovit protiv kašlja i bolesti dišnih puteva, naročito bronhitisa. Usto je veliki čistač organizma i izvrstan sastojak salata i variva. Ne voli jako sunce, ali zato joj pogoduje vlaga, kao i rahlo tlo bogato humusom. Ako je sada posadite, imate ćete zreli korijen u kolovozu. Foto: Thinkstock Bijelu rotkvu ili daikon mnogi zovu divovskom rotkovom zbog veličine bijelog korijena koji može biti veći od 10 centimetara. Iako je njezino podrijetlo Mediteran, najpopularnija je na posve drugom kraju svijeta, dalekom Japanu. Osim korijena, možete koristiti u jelima i listove daikona. Osim u lipnu, možete ga sijati i u rujnu ili listopadu. Bitno je da presadnice bude oko 20 cm udaljene jedna od druge jer ako budu zbijenije neće se moći razvijati kako treba.