Crna repa zaista me izvukla iz groznoga kašlja
U narodnoj medicini svježe iscijeđeni sok preporučuje se i kod neuralgija i išijalgija. Sa druge strane, prirodni odnos kalcijuma i fosfora omogućava potpuno iskorišćavanje kalcijuma. Povoljan odnos minerala, posebno kalijuma i natrijuma, stvara diuretičko delovanje, omogućavajući odstranjivanje suvišne vode i holesterola iz organizma. Uzmete sve vrste rotkvi i dobro ih operete, a zatim nasečete na tanke kolutove.
Rekli smo da nije preporučljivo soliti rotkvu, ali je potrebno zbog ukusa u ovom slučaju. Ostatke koje ste dobili dubljenjem iskoristite tako što ćete ih preliti medom i ostaviti da puste sok preko noći. Pošto je dehidratacija glavni uzrok opstipacije, ovaj sok će vam pomoći da hidrirate vaš probavni sistem čime će doći i do veće pokretljivosti samih creva. Budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima ovo sitno povrće pomaže pri liječenju nekih vrsta raka, osobito debelog crijeva, bubrega, želuca i karcinoma usne šupljine Rotkvice rastu u vezicama zajedno s lišćem, a uz crnu rotkvu, pripadaju istoj botaničkoj porodici kao i repa, keleraba i keler-abica.
Crna rotkva - Mnoštvo vode u rotkvi pomaže pri hidrataciji kože, obnavlja ju, uklanja suhu kožu te je odličan prirodni lijek za osip.
Naime, uočeno je da u krajevima gdje ljudi jedu crnu rotkvu nema pojave. Tako su stručnjaci došli do jednostavnog prirodnog recepta za borbu protiv kamenca, a to je 1 dl soka iscijeđen iz sirove rotkve koji se uzima natašte. Ovaj sok može istjerati kamence liječiti te spriječiti njihovo nastajanje prevenirati. Crna rotkva je odličan prirodni lijek za bezbolno. Ona se riba na sitni ribež i cijedi se sok koji se pije ali obavezno poslije jela jer je jako žestok i jak pa nije dobro za želudac da se pije prije jela. Sok se pije u dozi od 2,5 decilitra u toku dana najbolje ujutro i navečer poslije jela. Koristi se samo svježa crna rotkva koja ima dosta soka i potpuno crna zagasita, ne smije da ima bijelih površina po sebi. Rotkva se dobro opere, očisti vrhom noža od crvotočina ako ima i riba na sitni ribež toliko da se nacijedi 1,25 dcl soka ujutro i navečer poslije jela. Sok se procijedi kroz gazu i pije naiskap pošto je dosta jak, pripremi se jedna žličica meda ili pekmeza poslije pijenja tako da se odmah pojede i zalije vodom da bi se ublažio okus soka u grlu. Rotkva se koristi 20 dana i kamen jednostavno nestane. Ako ne sijete rotkvu kod kuće da bude svježa, onda kupite na placu 10-15 kila i pohranite u neku veću posudu u pijesak i zalijevajte vodom tako da bude stalno svježa. Rotkva će u posudi ponovo listati i imati će dovoljno svježine i soka. Glavni sastojak u rotkvi za topljenje kamenca je upravo u kori rotkve tako da se ne smije nipošto guliti, nego cijela ribati na sitnu ribež pa cijediti, a ostatak može da se pojede kao salata.