Daikon
Therefore, if you wish to boost your health, it is advisable that you consume a daikon leaf salad along with some daikon juice. The Contarinia nasturtii attacks the foliage and growing tip of the plant and causes distortion, multiple or no growing tips, and swollen or crinkled leaves and stems. Cucumbers and radishes seem to thrive when grown in close association with each other, and radishes also grow well with , , , and.
Individual articles are based upon the opinions of the respective author, who retains copyright as marked. U prirodnom uzgoju čest je slučaj da su listovi izbušeni malim rupicama od kukaca. Retrieved 14 July 2018. Plod je komuška koja sadrži nekoliko smeđih sjemenki.
daikon - If any other use is desired, permission in writing from Dr.
Listovi su perasti, rastu u rozeti i sastavljeni su od mnogo dlakavih lisaka koje postaju veće uzduž vrhova. Korijen je cilindričan, bijele boje, izgledom kao mrkva no glatke teksture. Plitak je, te velikim dijelim viri iznad površine zemlje. Cvjetovi rastu na dugačkim uspravnim stapkama i skupljeni su u grozdaste cvatove. Plod je komuška koja sadrži nekoliko smeđih sjemenki. Prirodno je rasprostranjen na području istočne Azije. U bolje opskrbljenim dućanima možemo ga naći u prodaji a postaje popularan i njegov uzgoj u privatnim vrtovima. Etimologija Ime daikon japanska je složenica od riječi dai veliki i kon korijen. Latinsko ime roda Raphanus potječe od grčke riječi raphanos raphys — repa. Prema drugoj verziji korijen je grčka riječ ra brz i fainomai pojavljujem se , istog značenja. Ime vrste sativus prevodi se kao ono što se sije, kultivira. Rod je klasificirao otac taksonomije Carl Linnaeus 1753. Uzgoj Postoji velik broj različitih kultivara. U Japanu je najčešća sorta izduženog korijena dugog i do 35 cm te promjera 5-10 cm. Sije se u srpnju i kolovozu, u suprotnome bi preuranjenom sjetvom zbog velikih vrućina vrlo vjerojatno svu snagu usmjerio u stvaranje cvjetova. Savjeti uzgoja jednaki su kao i oni za rotkvicu. U prirodnom uzgoju čest je slučaj da su listovi izbušeni malim rupicama od kukaca. Vadi se prije pojave mraza no velika mu je prednost što se može vrlo dugo skladištiti bez da se pokvari. Upotreba Jestivi su korijen i listovi. Korijen konzumiramo sirov, kao dodatak salatama ili ga kiselimo. Pikantnog je okusa, baš kao i rotkvica, no značajno je aromatičniji i oštriji. Kuhani daikon gubi na oštrini te je više nalik na repu. Možemo ga koristiti kao dodatak juhama ili naribati te spremati kao čaj. Smatra se da odlično čisti organizam, te je česta namirnica raznih detoksikacijskih dijeta i makrobiotičke prehrane. Listovi su najbolje jestivi kada su mladi, kasnije postanu tvrdi i žilavi. Sjemenke može klijati te kada klice narastu visine par cm možemo ih koristiti sirove kao aromatičan dodatak jelima, salatama i sendvičima.