Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Nakota narodi – 'oni na kraju sela'

Treća zajednica Sioux naroda naziva se Nakota i odmah moram upozoriti da se vrlo lako pomiješaju s Nakoda narodima (Assiniboine – 'kameni Siouxi) što nikako nije isto.

Dakle, Yankton Siouxi svoje ime najvjerojatnije povezuju s dvije riječi siouan jezika, a to su 'ihanke' (kraj, na kraju nečega) i 'tonwan' (selo). Tijekom okupljanja na plesu Sunca pleme Yankton svoje teppee (šatore) podizalo je na kraju ostalih plemena, pa bi to (njihovo ime) moglo s tim i biti povezano.

Ovim kratkim opisom Yankton Siouxa završava 'mini serija' opisa Sioux naroda, odnosno 'Vijeća (Koncila) Sedam Vatri'. Kratko opetovanje: Lakote kao Teton Sioux (sjeverni Lakote: Hunkpapa i Sihasapa, središnji Lakote: Mnikhowozu, Itazipcho i Oohenunpa i južni Lakote: Oglala i Sichangu).

Dakote kao Santee Sioux (Isanyathi, Wahpekhute, Bdewakthathunwan, Sisithunwan i Wahpethunwan) i Nakote kao Yankton Sioux (Ihankthunwan i Ihankthunwanna).

Zastava Nakota jedna je od jedinstvenih. Crvene je boje podijeljena na dva dijela. U grboslovno desnom dijelu žutim trakama ispisano je slovo Y (Yankton) i grboslovno lijevo žutim umecima na crvenom polju ispisano je S (Sioux).

Slova Y i S spojena su crvenom valovitom crtom koja simbolizira molitvu prijateljstva, a na crvenom S u gornjem dijelom crnim slovima piše YANKTON SIOUX TRIBE u sredini piše Land of the Friendly People of the Seven Council Fires i u donjem dijelu piše 1858.



Ludi Konj odbija napad na selo američkog konjaništva pod zapovijedanjem brigadira Marcusa Albert Renoa



Post je objavljen 23.12.2018. u 08:24 sati.