Crna rotkva
Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Svaka nam promena na kozi je vid blokade na psihickom planu. Salata od crne rotkve recept Za pripremu ovog ukusnog i laganog obroka potrebno vam je: 1 crna rotkva srednje veličine 1 vezica mladog luka 500g kravljeg sira 1 kisela pavlaka so kukuruz šećerac ukoliko želite Rotkvu je potrebno dobro isprati, očistiti i izrendati. Praziluk se opere i iseče na kolutiće.
Teže se vari i stoga je treba što više usitniti. Zbog svojih lekovitih svojstava crvenom rotkvicom hranili su i radnike piramide kojima je bilo neophodno obezbediti dobro zdravlje.
dCrna rotkva uzgoj - Naime, uočeno je da u krajevima gdje ljudi jedu crnu rotkvu nema pojave. Za rane sjetve preporučuje se prekrivanje gredica perforiranom PE folijom ili agrotekstilom.
Rotkvica se može sada posijati za jesen. Vegetacija rotkvice je kratka, trideset dana, a nema velikih zahtjeva za toplinom i može biti i u kasnoj jeseni u vrtu. To omiljeno povrće više se jede u proljeće, a manje u jesen. Hladni dani u jesen usporavaju rast rotkvice i zbog toga nema opasnosti da se pojave cvjetne stabljike. Rotkvica je veoma zdravo povrće, a jede se zadebljali dio koji je Ijutkasto-gorkog okusa. Sadrži 5 do 8 posto šećera, 1 posto bjelančevina, 1 posto mineralnih tvari, 1 posto vlakana i vitamina. Sjetva se može obaviti u tlo koje je gnojeno organskim gnojem. Ukoliko možete, onda izbjegnite sjetvu iza korjenastog povrća. Ako vam je tlo slabo plodno, a nemate organskog gnojiva, možete dodati nešto KAN-a. Kad ste pristupili sjetvi, sijte tako da vam razmak između redova bude 10 cm, a unutar reda 2 cm. Optimalna dubina sjetve je 1 cm. Za vrijeme suhog vremena kao sada za brže nicanje moramo zalijevati. Nakon nicanja, ako je rotkvica gusta, morate je prorijediti.