Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Lakota narodi – 'saveznici'

S narodom Lakota započet ću jednu mini seriju od par kratkih opisa prerijskih starosjedilačkih naroda koji govore siouan jezik. Zapravo, pokušat ću malo pobliže objasniti Veliku Sioux naciju (konfederaciju) koja se zapravo sastojala od tri naroda (Lakota, Nakota i Dakota) koji su opet u svojim sastavima imali više plemena.

Dakle, riječ 'sioux' zapravo je pogrdna riječ kojim su Ojibwe nazivale ova plemena. U siouan jeziku ta riječ ni ne postoji, ali postoji u algonkin jeziku Ojibwa i označuje 'zmiju' (ne kao životinju nego kao neprijatelja).

Lakota narodi poznati su i kao Teton što i odgovara njihovom nazivu kojim sami sebe označavaju, a dolazi od siouan riječi 'tetowa' što pak u prijevodu znači 'stanovnici prerije'.

Danas je na redu pleme Oglala iz sastava Lakota naroda koji žive u američkoj saveznoj državi Južna Dakota (dobila ime po trećoj velikoj skupini 'Sioux' naroda). Samo ime najvjerojatnije dolazi od riječi 'oglalee' što u siouan jeziku znači 'raspršeni' (tako posloženi da nisu svi na jednom mjestu – po Athumanunhu).

Zastava Oglala je crvene boje koja simbolizira prolivenu krv za obranu svojih zemalja i ljudi i samu 'ideju crvenih ljudi'. U središtu zastave je osam bijelih šatora (tepee, wigwam) koji su poredani u krug s vrhovima okrenutima prema van.

Bijeli šatori simboliziraju osam područja (rezervat) na kojima danas žive Lakote (među njima i Oglale), a to su: Porcupine, Wakpammi, Medicine Root, Pass Creek, Eagle Nest, White Clay, LaCreek i Wounded Knee.




Post je objavljen 21.12.2018. u 08:02 sati.