U narodnoj medicini svježe iscijeđeni sok preporučuje se i kod neuralgija. Prokulice su vrlo dobar izvor željeza, koje je potrebno za prijenos kisika kroz vaše tijelo. U nastavku saznajte na koje sve načine možete upotrebiti ovo dragoceno povrće, koje je veoma zdravo ali i pored toga nije baš često na našim trpezama. Sirup je dobar i za djecu i za odrasle.
U zavisnosti od vrste može biti okruglog, cilindričnog ili izduženog oblika. Osobe sa upalom želuca, čirom na dvanaestpalčanom crijevu i oboljelim bubrezima na ovu namirnicu bolje da zaborave. Ovo jarko povrće ima malo kalorija, kao i masti i ugljenih hidrata.
- Za crnu rotkvu kažu da je i zdravija od crvene. Ova biljka odlična je protiv upala, naročito disajnih puteva.
U općoj euforiji oko super hrane kao što su Chia, Maca, Goji bobice, Acai bobice…, redovito zaboravljamo ono što nam je dostupno i jeftino. Kao, nije zanimljivo jer je tu, pod nogama. Čudni smo mi ljudi. Znate ono kad se ispred vas pojavi čovjek u skupom odijelu i cipelama, uglađen i ušminkan? Uz njega još jedan, opušten, razbarušene kose u jeftinoj jakni i hlačama, starih cipela…Tko je bolji čovjek? Sudite li po izgledu? E, sad ja ispred vas stavljam crnu repu i kokos. Bez obzira na okus. Ne sudite, molim vas prema egzotičnim imenima, svjetlucavim ambalažama…. I nemojte padati u očaj što si možda ne možete priuštiti chia sjemenke, kokosovo ulje….. Sezona crne rotkve je krenula, a samo da vam navedem nekoliko njenih utjecaja na zdravlje…. Pomaže u liječenju karcinoma, odlična je kod tegoba s probavom, u liječenju žučnih, želučanih bolesti, obnavlja jetru, bubrege, liječi kašalj i bronhitis, reumu, artritis, išijas….. Molim vas da ne nasjedate na marketinške trikove i ne trošite sulude količine novaca na obećanja da će vas neka od navedenih namirnica dovesti do vječnog života… Neće ni crna rotkva, sigurno. Ali, ponavljam, priroda je čudesna i pobrinula se za sve nas. Tako da je lokalna, sezonska hrana svima dostupna, pristupačna i ljekovita. Ono što treba naučiti je kvalitetno kombiniranje tih namirnica i balansirati njihov unos, odnosno ne ih zanemarivati. Narežite je na tanke kolute. Poslažite ih na lim za pečenje obložen masnim papirom pa posolite i pokapajte maslinovim uljem. Neka se peče na 180ş C, 20-30 minuta. Umjesto čipsa možete u salatu staviti i svježe narezanu crnu rotkvu! Skuhajte grah i proso. Kad voda zakuha dobro posolite da ne bude bljutavo. U zdjelu stavite kuhani proso, mladi kuhani grah, čips od crne rotkve, papriku, još začina po želji prilikom serviranja polijte uljem i limunovim sokom ili acetom…. Odgovori Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Obavijesti me o novim komentarima putem e-pošte. Obavijesti me o novim objavama putem e-pošte.