Smokva kao lijek
Ljekovito djelovanje čaja od lista masline bilo je poznato još u srednjem vijeku. Plodovi se upotrebljavaju svježi, osušeni ili u rakiji, a listovi i sok drveta za liječenje različitih bolesti, od tvrde stolice, kožnih oboljenja, bolesti u predjelu usta i ždrijela, epilepsije, bolova u trbuhu, upale mjehura i menstrualnih tegoba. No, to nije ništa naspram, recimo, morfija kojeg koriste mnogi oboljeli od ove smrtonosne bolesti, a koji izaziva ovisnost i ošamućenost i ne liječi apsolutno ništa. So individuals whose systems are compromised by autoimmune disorders, cellular dysfunction, chronic inflammation, cancer cells, and various other illnesses can derive a wide range of health-promoting benefits simply by consuming CBDs.
Zatim se procedi i pije ili se čak koristi spolja. Da samostalno uzgaja kanabis, Davor je odlučio pošto je čuo da je ulje kanabisa iz Austrije i Holandije industrijske proizvodnje, a on je hteo da biljka bude poptuno zdrava.
Smokva kao lijek - Kompot od smokve deluje kao laksativ. Svježe i suhe smokve sadrže puno pektina, topivog vlakna koje može smanjiti kolesterol u krvi.
Smokva Foto: Lakky, 08. Smokva Ficus carica L. Domovina smokve je Mala Azija, predjeli Sirije i Palestine Edenski vrt otkud je stigla preko Crnog mora do Grčke. U Rim je smokva došla preko Egipta, a donijeli su je Feničani. Smokvin list koji su Adam i Eva rabili kao odjeću, znan je u cijelom svijetu, a i smokva se danas rasprostranila po cijelom svijetu, od Amerike do Azije. Ljekovitost smokve zapisana je u staroegipatskim zapisima, kao i u zapisima starih civilizacija Sredozemnog pojasa. Smokva se u legendama opisuje kao simbol plodnosti i razmnožavanja. Jednogodišnji smokvini listovi su veliki, kožasti, na krpe istrgani i hrapavi, a odozdo baršunasto dlakavi. Cvjetovi smokve su razlikuju od ostalih cvjetova. Razvijaju se zajednički u mesnatom cvjetištu te tvore oblik kruške. Za smokvu je karakteristično da oplodnju obavlja smokvina osica Blastophaga psenes , koja se nastanjuje u divljoj smokvi. Plod je sočan i sladak. Zeleni plod sadrži puno mliječnog soka, a sazreli plod smokve puno šećera. Kora drva je smeđesiva i glatka. Danas botanika poznaje oko 700 vrsta smokava. Potrebno je naglasiti da vrsta Ficus carica ima dvije podvrste i to pitomu i divlju. Smokva cvate u svibnju i lipnju, miris joj je voćni, a okus sočan i aromatičan. Riječ je o samoniklom drvu koje raste razasuto među ostalim kulturama, u kamenjarima i zidovima, a danas se dosta i uzgaja. Uspijeva na slabo hranjivom tlu, a pogoduje joj ljetna suša, te blaga i kišna zima. Različite vrste uspijevaju duž cijelog obalnog pojasa i na otocima. Svi dijelovi ljekoviti Ljekoviti dijelovi su plod smokve, mliječni sok, list i kora drva. Sušenje smokava je zahtjevan dio posla te se danas suše modernim načinom u sušarama, dok ih razna kućanstva još uvijek suše na tradicionalan način i to na suncu. Ne preporučuje se suhe smokve posipati brašnom jer se omogućuje razvoj brašnene grinje te mogu biti tada jako štetne za zdravlje. Jedući u zimskim danima smokvenjak koji godinama dobivam od punice, uvijek naviru sjećanja iz djetinjstva o penjanju na tuđe smokve, kao i traženje zrelih smokava koje su u pravilu bile nedostupne za nas djecu, kao i pranje lica i ruku od ljepljivog mliječnog soka. Znali smo i za važno pravilo da poslije jedenja smokava ne smijemo piti vodu. Uživali smo doista u tim sočnim i slatkim plodovima. Danas je zaista šteta što se plodovi smokve ne rabe češće za održavanje tradicionalnih običaja, primjerice za Badnjak, Uskrs, pučke fešte, a u nekim mjestima i krajevima kao dobrodošlica uz čašicu rakije. Smokva je u nutricionističkom smislu energetsko stimulativna namirnica, te je kao takvu uvijek uzimajte u jutarnjim satima kad je organizam najviše treba. Poznato je laksativno djelovanje svježe i suhe smokve još iz antičke i stare pučke medicine. I danas se upotrebljava kao najprirodniji laksativ koji ne ostavlja nikakve posljedice, niti stvara naviku, a nema bojazni ni od mogućeg iritiranog proljeva. Reguliranje stolice svježom ili suhom smokvom je uvijek dobra i korisna preporuka. Bolje je od uzimanja jakih laksativa krušina ili raznih kombinacija bilja koji stvaraju naviku i potrebu stalnog uzimanja. Povremene zatvore stolica liječimo kompotom od suhe smokve ili od suhih šljiva, kao i njihovom kombinacijom. Dobre kombinacije Pomaže i jedenje raznovrsnog voća tijekom dana, najmanje tri do pet vrsta voća — trešnje, breskve, grožđe, orasi, bademi te kiseli kupus, sok aloje i slično. Jače ili kronične zatvore rješavamo kombinacijom smokve, šljive i sene. Danas je od velike važnosti znati koristiti prirodne namirnice u liječenju konstipacije — kroničnog zatvora, radi svakodnevne autointoksikacije organizma trovanja vlastitim otrovima , a da ne govorimo o svakodnevnoj potrebi prevencije. Tako se prevenira rak benzaldehidi detoksikacijom, unose se raznovrsni antioksidansi u borbi protiv slobodnih radikala i održavanja što boljeg zdravlja. U tu svrhu je popularno pripremiti za osobne potrebe kolačiće ili pogačice od mljevenih suhih smokava, suhih šljiva i usitnjenih listova sene. Za izradu jednog kolačića potrebna nam je količina smjese od jedne jušne žlice, od koje rukama oblikujemo kolačić. Kolačiće pohranimo u papirnatu ambalažu i svaki dan pojedemo po jedan ujutro i navečer. Ljekovitost suhe smokve kao prirodnog laksativa djeluje na gastrointestinalni trakt, u prvom redu na rad želuca, kao digestiv, te kao inhibitor viška želučane kiseline, smiruje tegobe kod gastritisa i katara želuca, uravnotežuje odnos bakterija u crijevnoj flori, povoljno i ljekovito djeluje na bronhe u kojima pojačava sazrijevanje sekreta. Djeluje kao antitusik jer smiruje kašalj i potiče iskašljavanje, a rabi se i kod oboljenja pluća te bronhitisa. Antiseptik Antiseptičko djelovanje smokve pučka medicina rabi za početne upale grla, pluća, te za liječenje nametnika — parazita u crijevima. Kod ujeda insekata, kukaca, životinja komarca, pčele, škorpiona, psa, mačke itd , rabimo oblog od suhe smokve na način da je raspolovimo i privijemo mjesto ugriza. Oblog za liječenje raznih tumora i otvrdnuća spravljao se od mljevenih smokava u koje bi se umiješao kvasac i zgnječeni češnjak i tom smjesom bi se previlo oboljelo mjesto. Rabimo i svježu smokvu koju ispečemo te razrežemo i stavimo na manji tumor ili otvrdnuće. Mliječnim sokom smokve koji se pojavi čim otkinete zelenu smokvu, liječimo bradavice, razne lišajeve i manje ranice. On jača i stimulira probavu te odstranjuje parazite. Dobro je preventivno i kurativno sredstvo za liječenje bubrega i djeluje protiv stvaranja bubrežnih kamenaca te potiče njihovo izbacivanje. Za to rabimo kompot od smokve. Mliječnim sokom se možemo rješavati bradavica. To činimo na način da mažemo okolinu bradavice i samu bradavicu 2 do 3 puta na dan, sve dok ne otpadne. No, kontraindikacija ima i kod smokve jer dodir lista smokve, te mliječni sok mogu uzrokovati i alergije Marmelada od smokava Sastojci: 5 kg smokava, 1 kg šećera. Smokve operemo i oljuštimo koru. Zgnječimo ih u posudi i ako želimo odvojiti sok od sitnih sjemenki procijedimo ili pasiramo kroz lanenu krpu ili pasirku. Ako imamo sokovnik, pomoću centrifuge odvojimo sjemenke. Dobiveni sok smokve stavimo kuhati i kad zakuha, dodamo šećer. Kuhamo miješajući dok ne dobijemo željenu gustoću marmelade. Još vruću marmeladu sipamo u pripremljene posude i stavimo ih u blago zagrijanu pećnicu da se napravi tanka kora na marmeladi. Ohladimo i hermetički celofanom zatvorimo posude. Marmelada od smokava je izvrsna hrana i za zdrave i za bolesne, naročito za djecu i osobe starije dobi. Vino od smokve Sastojci: 1,5 l crnog vina, 10 dg smokava, 10 dg rogača, 10 dg šećera žutog , 1 - 2 karanfilića. Crno vino stavimo u posudu za kuhanje te dodajo mljevene suhe smokve, mljeveni rogač, žuti šećer i klinčiće. Kuhamo na laganoj vatri stalno miješajući da ne zagori oko 5 minuta. Uzimamo 3 puta na dan po 1 čašu protiv kašlja. Tekst napisao: Ivan LESINGER Preneseno sa stranice Novog lista Prenio: Lakky, 16.