Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NOVI ZAKON O OBAVLJANJU STUDENTSKIH POSLOVA


IZVANREDNI STUDENTI MOGU RADITI STUDENTSKE POSLOVE

Novi Zakon o obavljanju studenskih poslova NN br. 96 / 18 stupio je na snagu 8. studenog 2018. godine. Prema tom zakonu novost je što osobe koje su izvanredni studenti mogu obavljati studenske poslove, uz uvjet da nisu u radnom odnosu ili ne obavljaju samostalnu djelatnost.
Ovim Zakonom uređuju se prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla tijekom obavljanja studentskoga posla te ostala pitanja vezana uz obavljanje studentskih poslova.
Zakonom je propisana minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu, definirana kao svota minimalne bruto-plaće u RH, podijeljena sa 160, koja za 2018. godinu iznosi 21,50 kuna (3.439,80 / 160). Student ima pravo i na 50-postotno uvećanje naknade za sate rada u dane državnog blagdana, za rad noću, prekovremeni rad i rad nedjeljom. (RRIF)
U članku 12 zakona stoji :
Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne brutoplaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160.
Ministar ( nadležan za visoko obrazovanje) za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade iz stavka 2. ovoga članka, u roku od 15 dana nakon što Vlada Republike Hrvatske donese uredbu o visini minimalne plaće.



Post je objavljen 15.12.2018. u 05:40 sati.