Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Nostradamusova posla

Jel i vi redovno čitate horoskop?

Znate ono, da se možete pripremit za sve šta vas eventualno može snać. Pa u jednom horoskopu piše jedno, u drugom sasvim drugo; kome vjerovat, onom u kojem piše da vas očekuje povišica na poslu i ljubavna idila, il onom u kojem piše da izbjegavate pitat za plaću i da ćete se namrtvo posvađat sa svojim životnim supatnikom? Zbune ljude al naskroz, većina radije uzme onu bolju opciju pa tu i tamo nadrlja ko žuti. Ovima koji izrađuju horoskop svejedno; uvijek mogu reć da su pobrkali konstelacije zvijezda, to šta je neko dobio otkaz il se potuko doma oko ručka nije njihov problem. Ko ih je tjero da čitaju horoskop.

E sad zamislite kak je Nostradamusu moralo bit strašno izrađivat horoskope u njegovo vrijeme. Živio u 16.stoljeću, završio i za doktora al ga je više zanimala astrologija i proročanstva.
Pa kad recimo dođe neki kmet sa slomljenom nogom, prvo ga pita šta je u horoskopu ( ak ne zna odma pogleda i glavni znak i podznak ) pa se malo skoncentrira i kaže - nećemo namještat, idući tjedan ćeš ionak umrijet od kuge. Il ak dođe neko s upaljenim zubom, nakon kraćeg pogleda u budućnost zaključi da mu mora sredit sve zube jer pred njim stoji budući slavni vojskovođa.
Ak je pacijent visokog roda, e tu priča ima drugi tijek; prvo ovlaš pregled, onda izdaleka kolokvijalno - pa jeste zadovoljni u životu i u ljubavi, bil bili zainteresirani da vam ja recimo za neku ćifu izradim natalnu kartu il predvidim hoćete li se sretno udat / oženit. Moro je bome bit i oprezan, živio je u vrijeme kad je svako tolko neko bio skuren na lomači zbog hereze, pa ti pitaj nekog krivog jel ga zanima podznak i hoće bit sretan u ljubavi.
Uglavnom najmanje se bavio medicinom, ko bi u ono doba bio doktor - sepse i kuge ko u priči, ak nekog moraš operirat prvo ajde pošalji nekog u šupu po pilu i sjekiru i u kuhinju po noževe, pa za anestetik nađi rakijetine tolko jake da progori tkaninu ( bolje i to neg da pacijent zavija ko kojot na mjesec ), pa tjeraj sluge da skupljaju pijavice za lječenje svih mogućih karakuša i razvrstavaj travulje koje su izmiješali dok su ih brali i više ne znaš jel ih sušiš za čaj protiv kašlja il za onaj protiv proljeva.

Horoskopi i proročanstva bili su puno čišća djelatnost. Jedino ne kužim kak je izrađivo te natalne karte ( znate ono, u šta je gledo i čime ) i koliko mu je trebalo da rukom napiše šta horoskope, šta knjige proročanstava. Nit struje, nit tastature, nit poštenog stola. I još pazi da se ne izlaješ pred nekim krivim šta pišeš, jer bi mogo planut ko šibica. Nije mu bilo lako, budite sigurni u to; njegova je uslužna djelatnost u ono doba bila sve samo ne isplativa.

Post je objavljen 14.12.2018. u 18:01 sati.