Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DOMJENAK ZA PREDSTAVNIKE DRVNE INDUSTRIJE I ŠUMARSTVA


MARIJAN KAVRAN: 2018. JE BILA LIJEPA GODINA

Hrvatski drvni klaster i CROBIOM u hotelu Westin na 17. katu u restoranu Opera organizirali su tradicionalni blagdanski domjenak kasno poslijepodne u srijedu 12.prosinca. Na domijenak su bili pozvani predstavnici drvne industrije i šumarstva, čime je zaključena 2018. za koju je Marijan Kavran rekao da je bila lijepa godina. Marijan Kavran je u ime Hrvatskog drvnog klastera i Crobioma zaželio svima puno zdravlja, sreće i uspjeha u slijedećoj godini rekavši : uvijek kažu - pa ta drvna industrija samo izvozi trupce a nema nikakave perspektive,to i mediji ponavljaju, a to uopće nije točno“ – rekao je.
Osim slavonskih tamburaša koji su zabavljali svojom pjesmom i svirkom pozvan je bio i Boris Ljubičić hrvatski dizajner, poznat po rješenjima vezanim za hrvatski identitet, izmjenično postavljenih kvadrata koji su postali poznati kao "kockica".



S lijeva : Marijan Kavran i Boris Ljubičić

Ljubičić je na domjenak proizvođača i prerađivača proizvoda od drveta i šumara bio pozvan kao akademski kreativna osoba. Ljubičić je rekao „poznat mi je slogan „ Drvo je prvo“, a znam da postoji i pjesma, neki je se možda i sjećaju „ drvo, kamen i željezo“. Druga nagrada koju je za aerodrom koji se zove po prvom hrvatskom predsjedniku – je dobar projekt, ali je drugu nagradu za projekt dobio japanski dizajner za projekt koji je bio potpuno od drva. Čak je rekao duboku filozofiju da je to neka vrsta hrasta pa ga je to povuklo da se prema toj vrsti hrasta odredi te se potpuno posvetio laboratorijskoj obradi drveta dokazujući da ono nije zapaljivo. Drugi primjer je naš veliki projekt –Pelješki most koji je davno projektiran, pokojni Jure Radić je to isto profesionalno napravio, međutim, je pokušao to napraviti od drva. To su prošla vremena, ali ja bih volio u budućnosti koja je pred nama da se postavimo kreativno,tako da drvo bude vidljivo, jer smo mi zemlja koja ima i šume i hrast i bukvu i sve ono što čini drvo najboljim“- rekao je Ljubičić
Predsjednik saborskog odbora za poljoprivredu, Tomislav. Paninić je zaželio uspjeha svima u godini koja dolazi, rekao da se nada da će za one koji imaju prigovora naći neka riješenja.“ Dajte nam svoju podršku i nadamo se da ćemo onda udovoljiti svim željama“ rekao je g. Paninić.
„Bilježili smo stabilizaciju financija, krenuli smo u porezne reforme tako da se nadam da ćemo iduće godine bilježiti još bolje rezultate.U brojkama drvna industrija zauzima zanačajnu ulogu, Ministarstvo gospodarstva iako nije direktno nadležno za drvnu industriju poznalo je drvnu industriju kao jedan od stupova u strategiji pametne realizacije, tako da se neće u budućnosti više govoriti da izvozimo samo trupce, nego ćemo izvoziti inovativne prozvode s viškom dodane vrijednosti,“ rekao je pomoćnik resornog ministra Novak.




Marijan Kavran je dalje rekao „ Imamo partnera ovdje kojemu moramo odati posebno priznanje . Naime drvna industrija i šumarstvo prirodno moraju surađivati, taj put nije uvijek idealan, ali ove godine suradnja s Hrvatskim šumama je bolja nego prethodnih godina pa posebna mi je čast ovdje pozvati predsjednika uprave Hrvatske šume Krunoslava Jakušića. Jakušić je rekao da ima kvalitetnih razmjena i iskustava, da je u tijeku izračun količina – to je jedan pod ciljeva u šumarstvu." Blagi zadatak koji ja predviđam da taj resurs, najveći na svijetu, moramo ostaviti vrijednijim nego što smo ga zatekli sada, jer mi smo ga posudili od naših unuka ili praunuka „ rekao je Jakušić te nastavio „ Sada ja za gospodina Marijana imam jedno pitanje _ da li zna tko je najveći pojedinačni potrošač peleta u RH? Da pomognem reći ću da smo tokom prošle i ove godine smo instalirali oko 80 peći na palete? Marijan Kavran je rekao „ Taj je odgovor Hrvatske šume i ta tvrtka koja je toliko uložila i aktivno radi na tome je jedan dobar pokazatelj. Zahvalio se Upravi Hrvatskih šuma g. Fazekašu, Sabljiću, direktorici Mezak bez kojih ne bi bilo zadnjih događanja. Hrvatske šume pozorno prate što se događa, šalju svoje ljude i rade na povezivsnju. Zahvalio se dopredsjedniku dr. Pašaliću, podpredsjedniku Kovačeviću. Ali ove godine Hrvatske šume su napravile su veliki iskorak.U ime ovogodišnje suradnje Marijan Kavran je Jakušiću uručio plaketu- priznanje.
A domjenak je nastavljen uz hranu, piće i međusobna druženja više od stotinu uzvanika, uz tamburašku ruralnu pjesmu,
Margareta Zouhar Zec


SLJEDEĆA DOGAĐANJA KOJA ORGANIZIRA HRVATSKI DRVNI KLASTER u 2019. počevši već od 25. veljače kada je međunarodna konferencija o drvetu su SLIJEDEĆA:







Post je objavljen 13.12.2018. u 05:25 sati.