Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Seminole – 'narod jezera trave'

Iako su postali 'sinovi Evergladesa', kojeg oni izvorno na svom muskogean jeziku nazivaju 'Pahokee' ('travnata voda'), njihova pradomovina je Apalačko gorje (Apalachian). Seminole su zatekle na tom području starosjedioce iz plemena Calusa ('slatkovodni ljudi') i plemena Tequesta koje je obitavalo uz obale i na nizu malih otočića nazvanih Keys ('narod dobre slane zemlje').

Dakle Seminole su zapravo asimilirali sva usputna i floridska starosjedilačka plemena (Hitchiti, Okmulgee, Oconee, Sawokli, Tamathli, Mikasuki, Chiaha, Calusa i Tequesta), a oni su im i nadjenuli ime – 'Seh-minn-ole' (muskogean – divlji i slobodni), dok sami Seminole sebe nazivaju – Ikaniuksalgi ('ljudi poluotoka').



Seminole su jedno od 'pet civiliziranih' plemena i jedino pleme na tlu današnjih SAD koje nikada nije izgubilo rat i nikada nije potpisalo mir s bijelim doseljenicima. Kroz tri rata koja su vodili bitke su gubili, ali rat su na kraju zapravo izgubili Amerikanci.

Iako su Amerikanci postepeno uspjeli raseliti veliku većinu naroda Seminola, Seminole i danas žive u močvarama Evergladesa, ili kako oni nazivaju te močvare 'Pa-hai-okee' ('travnata voda'), te imaju svoju zastavu i priznati su kao federalno pleme SAD-a.

Zastava Seminola je bijelo-crno-crveno-žuta s velikim okruglim pečatom Seminola u sredini. Oko pečata piše: u gornjem dijelu SEMINOLA TRIBE OF FLORIDA i u donjem dijelu IN GOD WE TRUST.

U središtu pečata je tradicionalna nastamba Seminola 'chickee', koliba izdignuta iznad tla, bez zidova, samo s krovom od guste trstike, ispod koje gori vatra (ognjište).




Post je objavljen 09.12.2018. u 12:16 sati.