Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

2 C Advent, PRIPRAVITE PUT Lk 3, 1-6 (Zamet 1997)

Image and video hosting by TinyPic
Luka smješta Isusov dolazak u povijest. Bino je uvijek imati na umu povijesnost Isusovu. Jer, ako ne bi bio povijestan, onda bi svi naši vjernički doživljaji bili puka subjektivnost.
Nabraja zvučna imena: Tiberije vlada već petnaest godina, Judejom upravlja Poncije Pilat, Galilejom Herod ... Kao i danas, tako i onda vladari vladaju, raspoređuju si ovlasti, preciziraju tko je kome podložan, ubiru poreze. Žive u sjajnim dvorima i palačama. Predsjedaju, okružuju se dvorjanima, pokušavaju odigrati ulogu pastira narodu. Da ih vode zajedničkom dobru, osiguraju im mir, obrane od zla. Da njima upravljaju služeći im. Prije svega da one koji su im povjereni privedu svrsi života.
Rijetki su koji ispravno shvate svoju ulogu. Najčešće postaju nedostojni, oglušuju se za potrebe naroda, i za volju Božju po kojoj bi narod trebali voditi. Prestaju biti pastiri, postaju goniči. Umjesto da se predaju u službu narodu, počinju ga koristiti kao poslušnike, očekujući od njih divljenje, aplauze i dadžbine. Izvorno svoje poslanje da budu od pomoći narodu da ga okrene služenju Bogu, oni ga okreću da služi njima.
Tada, jer Bogu je žao svoga naroda, šalje svoje poslanike. Gdje? U pustinju, čovjeku bez moći i vlasti, siromahu u svakom smislu. Upravo takvima koji nemaju ništa doli vjere u Boga, koji ne žive za nikog doli za njega. Koje ništa nije kupilo jer nema vrijednosti za koju bi prodali svoja uvjerenja.
Ivan = Jahve je milosrdan; “Što li će biti od ovog djeteta?”
Zašto ih šalje? Da ih preko njih pozove na obraćenje. “Obraćeničko krštenje” ... Da se od stvorenja okrenu Stvoritelju. Te im ono što je taštim ljudima slatko postane gorko, a što je taštim ljudima gorko postane slatko. Obraćenje je obraćanje na prave vrijednosti, korekcija kursa. Uspinjanje na vidikovac i spoznavanje dubine svoje zalutalosti da bi se vratio na pravi put.
Obraćaju se samo oni koji za se imaju vremena. Ima ih koji se slamaju rade i, ali uzalud. (“Bolje je tapkati na pravom putu, nego li trčati na krivom.” “Trčim, trčim ... ne znam kamo, ali znam ako trčim da u prije stići.”) [Koga je tebi poslao? Da li si se obratio? Kome tebe šalje?]
Prorok je uvijek samo glas, a Bog je Riječ koja progovara kroz njega. I na nama je da budemo glas Božjim rije ima, kao čamac Bogu koji svijetu po našem glasu dolazi. Biti onaj koji će ljude vraćati Bogu. [Da li si glas? Ili još uzalud biti Riječ?]
Da bi to mogli potrebno je biti “u pustinji”. (“Odvest u te u pustinju i progovoriti tvome srcu.”)
Bog nije na kolodvoru. On je u tišini. I u sred životne vreve potrebno je imati tišinu pustinje u srcu. (Kontemplativac u akciji ...) [Zašto bježiš iz svoje pustinje? Zašto lažeš da nemaš vremena za nju? Što ti je to važnije od nje?]
Što nam je činiti? Obratiti se, odnosno: pripraviti put Gospodinu. To zna i: poravnati staze, ispraviti svoje krivudave putove, stranputice, lutanja. Hoditi ravno Bogu, ne skrećući. Onaj tko krene k nekom gradu neće se zadržavati na zavodljivim livadama koje susreće uz put ... [Znaš li gdje ti je ići? Gdje si stao? Na kojoj sporednosti trošiš dragocjeno vrijeme svoga putovanja?]
“Dolina neka se ispuni” Dolina tvoje klonulosti, slabosti, nemoći, nevjere ... Ispuni svaku svoju prazninu Bogom.
“Gora i brežuljak neka se slegne” Brda tvoje uznositosti, oholosti, prepotentnosti ... činiš li se sam sebi velik? Podnesi svoj pad da te Bog uzvisi.
“Hrapavi putovi neka se izglade” Uredi putove koji ta Bogu vode. Svoje riječi, ponašanje, misli, pristupe drugima ... (“Blagost vaša neka je znana svim ljudima”)
Učini to u svom životu i drugi (Lk kaže svi) će vidjeti na tebi spasenjsku moć Božju.
* * *
“Tko hoće činiti dobro neka ne očekuje da mu drugi pripremaju put.” (a. Schweitzer)

Post je objavljen 09.12.2018. u 07:00 sati.