Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Vegani i fotografija

Fotografija nije veganska aktivnost. Točnije, jedan dio fotografije. Onaj koji se tiče klasične, odnosno "analogne" fotografije, pri kojoj se snima na film ili staklene ploče. Za to postoji jedan vrlo jednostavan razlog - fotoosjetljivi materijali se baziraju na želatini. Tvari životnjskog porjekla. A vegani su "sekta" koja uglavnom fanatično odbija koristiti bilo što što je životinjskog porjekla.

Za one koji nisu upućeni u fotokemiju, fotoosjetljivi slojevi na filmovima ili staklenim fotografskim pločama (preteči filmova), te na foto-papirima, premazani su slojem želatine u koju su umješani fotoosjetljivi kemijski spojevi (uglavnom su to srebrni klorid, srebrni bromid i srebrni jodid), a koji razvijanjem nakon snimanja daju vidljivu sliku.

Zbog toga su vegani čak u jednom trenutku slali upite i zahtjevali od fotografske industrije da "nađu alternativu želatini", međutim pokazalo se da prave alternative želatini za sada zapravo i nema... Osim toga, u usporedbi sa sintetičkim zamjenama koje bi se teoretski mogle koristiti (ali bi imale neke nuspojave na kvalitetu samog filma, slike i cijenu), želatina je, gledano sa ekološke strane zapravo ekološki najpovoljnija, s obzirom da se radi o organskoj tvari (derivat kolagena) koja se bez problema razgrađuje...(nekad je čak i podloga filmova bila od celuloze, ali su takvi filmovi bili lakozapaljivi i s vremenom su se jako degradirali i raspadali, pa je kasnije zamjenjena poliesterom, op.a.)

Ipak, postoji alternativa za vegane. Jedna je naravno, da snimaju samo digitalnim tehnologijama. No ako baš žele snimati analogno, a pri tome ne žele narušiti svoje veganske svjetonazore, mogu snimati ili tzv. mokrim koloidnim postupkom (koji je, usput rečeno, vrlo kompliciran i zahtjevan...) ili čak dagerotipijom (koja je još kompliciranija i opasna po zdravlje)...

Post je objavljen 07.12.2018. u 18:04 sati.