Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: Radek Knapp "Put u Kalino" (Leykam international, 2018.)




RADEK KNAPP
"Put u Kalino"

roman
izd. Leykam international
FORMAT: 14x21 cm
OPSEG: 230 str.
UVEZ: tvrdi
ISBN: 978-953-340-068-6
CIJENA: 168.00 Kn

Riječ izdavača

“Put u Kalino” kriminalistički je roman Radeka Knappa s elementima znanstvene fantastike smješten u moderno potrošačko društvo opčinjeno idealom vječne mladosti.
Kroz dvadeset i četiri poglavlja čitatelji prate pustolovine detektiva “starog kova” Juliusa Werkazyja (Juliusa Radicza) kojega iz pomalo oronule detektivske agencije izvlači F. Osmos, tajanstveni upravitelj Kalina, grada-kupole izoliranog od ostatka svijeta u kojem je svaki segment života vrlo pomno osmišljen i u kojem vrijede posebna pravila.
Osmos angažira Radicza kako bi razriješio iznimno osjetljiv slučaj ubojstva (koji to možda i nije) u gradu u kojem ubojstava nema, a razlog tomu Radicz tek treba otkriti i odgonetnuti što se zapravo skriva iza sumnjive atmosfere u gradu u koji iz vanjskog svijeta vodi samo jedan vlak, a u kojem nitko od stanovnika nije stariji od trideset godina.
Stilom roman podsjeća na pustolovine Sherlocka Holmesa, a simpatični Radicz s poznatim detektivom dijeli upečatljiv način odijevanja i tehnički potkovanog suradnika (Brunu) koji poput dr. Watsona pomaže “izvana” i povezuje Radicza s modernim svijetom i onim njegovim dimenzijama koje su mu daleke ( kao na primjer s tehnologijom i tehnikom).
Dinamičnim dijalozima i funkcionalnim, a opet vizualno evokativnim, privlačnim i spretnim pripovjednim dijelovima Knapp postiže pitak stil začinjen ironijom i duhovitim dosjetkama, a istovremeno pruža ozbiljnu kritiku distopije koja na trenutke opasno podsjeća na “modus vivendi” urbanih građana svijeta. “Reise nach Kalino” zanimljivo je pustolovno štivo i pomalo zlokobna vizija budućnosti nalik na one Orwella ili Kafke za koje je čitatelj, kada zatvori i poslijednju stranicu, ipak sretan da u tom obliku (zasad) postoje (većim dijelom) samo na papiru.




Post je objavljen 14.12.2018. u 06:31 sati.