Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maithreya

Marketing

Sveti Nikola, djeca, studenti i nevjernici

I jeste napravili to? Možda ste shvatili da vam je krema za čišćenje cipela prastara pa se već kristalizirala, ali i obična krpica će poslužiti.



Pitao me prijatelj zašto sam stavio čizmu na prozor? Pa osim što treba cijeli život izazivati ideju "odraslosti" i "zrelosti" da se ne bi upalo u učmalu dosadu, ima tu i jedna druga stvar. Otkad sam bio malo dijete, stavljam čizmice na prozor pred šesti prosinac kako bih pokazao da sveti Nikola ne postoji i kao za inat uvijek nešto dobim. Jesam li u početku vjerovao? Kako da ne, nekad sam pohađao i crkvu te nalazio tamo osjećaj zajedništva. No, sve se to rastopilo s vremenom i... pa, razumom. Nije bitno kakvi ljudi danas obitavaju u toj instituciji. Divim se svetom Franji Asiškom i njegovom bioetičkom senzibilitetu. Vjerujem li u svetog Nikolu? Zapravo, mislim da vjerujem (ili bolje rečeno volio bih vjerovati) jer očito on toliko vjeruje u mene da ne mogu negirati njegovu prisutnost. Nešto definitivno vjeruje u mene. Mislim da sveti Nikola voli kušnje i testove te sam sve uvjereniji da mu i nisu toliko dragi ovi koji ništa ne sumnjaju i ne preispituju. Zato konvencionalni vjernici polude kad kažem da sam veći vjernik od njih. Sveti Nikola prihvaća tu neku našu igru, zna da sumnjam u njega i zato mi iz godine u godinu donosi darove.

Znate li da su prvi darovi koje je originalni sveti Nikola, pod okriljem noći, darovao bile tri vreće pune zlata? Čovjek je imao tri kćeri, nije imao za miraz pa bi one vjerojatno ostale neudane i jedino zanimanje koje bi za njih preostalo je najstariji zanat na svijetu - riječ počinje na slovo p i ne govorim o politici iako je slično. Nikolu je treće noći (kad je ostavljao treću vreću zlata za treću kćer) uhvatio na djelu otac od spomenute tri djevojke i pao na koljena te mu zahvaljivao. Nikola nije htio da itko zna za te darove, htio je ostati inkognito. Zato Batman nosi masku. Sveti Nikola i Batman su kul likovi.

U koju god priču želite vjerovati, držite se samo jednog pravila. Sačuvajte dijete u sebi, ne dajte se zavarati okrutnošću i pravilima ovog svijeta. I budite više kao sveti Nikola.




Post je objavljen 05.12.2018. u 20:15 sati.